Wethouders regio Hart van Brabant vragen aandacht voor openbaar vervoer

feb 22 2022, 14:01 Nieuws
bravo1
Wethouders mobiliteit in de regio Hart van Brabant vragen in een brief aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant aandacht voor het openbaar vervoer in de regio. Zij roepen hen op adaptief te werk te gaan en in te blijven spelen op de reizigersvraag.
“We zien dat er na een lockdownperiode weer meer mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarom vinden we het belangrijk dat de dienstregeling snel aangepast kan worden wanneer het aantal reizigers weer toeneemt.” vertelt de Dongense wethouder Petra Lepolder en voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg mobiliteit van de regio.
Transitieplan
De brief van de wethouders is een reactie op het Transitieplan 2022. Op 21 september 2021 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant ingestemd met het Transitieplan 2022, onderdeel vervoer, voor het concessiegebied Oost-Brabant. Het openbaar vervoer in de regio Hart van Brabant maakt hier deel van uit. Uitgangspunt van het Transitieplan 2022 is dat er bezuinigd wordt op de kosten: 10% van de dienstregelingsuren in de exploitatie 2022 wordt geschrapt.
“Uiteraard hebben wij begrip voor de situatie waarin vervoerders momenteel verkeren. Tegelijkertijd benadrukken wij het belang van kwalitatief goed openbaar vervoer voor de inwoners en bezoekers van onze steden en dorpen.” Licht wethouder Lepolder toe. ”Het treffen van bezuinigingen door middel van het schrappen van ritten op het moment dat de coronamaatregelen versoepelen en reizigers weer terugkomen in het openbaar vervoer, is een tegenstrijdige beweging. We vinden het belangrijk juist in 2022 de volledige dienstregeling van het openbaar vervoer in de regio te draaien.”
Drukte op bepaalde lijnen
De wethouders vragen in de brief specifieke aandacht voor drukte op bepaalde lijnen in de regio. “Dit zijn bijvoorbeeld lijnen naar het onderwijsgebied Stappegoor in Tilburg, maar ook andere lijnen die drukke momenten kennen. Laten we voorkomen dat, zoals in september 2021 bij aanvang van het schooljaar, reizigers niet meer in de bus kunnen stappen omdat deze vol waren”. Daarnaast vragen de wethouders aandacht voor de bereikbaarheid van de regio.