Vierde en laatste zomerconcert in de St. Laurentiuskerk: een prachtige finale

16 sep , 16:27 Nieuws
zomerconcertenbavo
Zondag 22 september wordt een bijzondere dag in Dongen en voor de serie ‘Zomerconcerten Dongen’: het Kathedrale Koor van de Kathedrale Basiliek St. Bavo uit Haarlem komt een concert geven in de St. Laurentiuskerk in Dongen. Het concert begint om 15:30u.
Na het mannenkoorconcert in juni, het orgelconcert in juli en de snikhete kerk-pub-quiz van augustus volgt nu in de serie ‘Zomerconcerten Dongen’ de apotheose: het gehele koor van de kathedrale basiliek van St. Bavo uit Haarlem stapt in de bus om af te reizen naar Dongen. Zo’n 70 zangers in de leeftijd van 8 tot iets ouder, inclusief twee dirigenten én één organist. Een heel bijzondere gebeurtenis voor Dongen, want zo vaak gaat dit koor niet op stap. Het bijzondere van het koor is dat de jeugd van de basisschoolleeftijd ook inderdaad een koorschool vormt. Zij zitten dus op een normale basisschool waar ook elke dag getraind wordt in het zingen o.l.v. professionele musici. Veel kinderen worden later dan ook beroepszanger of komen elders in de muziekwereld terecht. Een beter muzikale scholing is nauwelijks te vinden!
’s Zondags is het hele koor, of een gedeelte, te vinden in de kathedraal van Haarlem waar ze de hoogmis verzorgen. Het is een traditie die terug gaat naar de middeleeuwen. In die tijd had bijna elke rijke kathedraal een school waar kinderen (jongens, want meisjes werden geacht niet te zingen…) een opleiding kregen en als tegenprestatie bijna elke dag wel moesten zingen in de kathedraal. Het geluid van dit koor, de ‘sound’, is met al die jonge stemmen uniek en vergelijkbaar met de Engelse koren die men vaak op televisie kan bewonderen.
Op deze zondagmiddag hoef je niet voor de televisie te zitten, maar kun je het ‘live’ meemaken op zondagmiddag 22 september, om 15.30 uur in de St. Laurentiuskerk van Dongen. Dirigent is de Dongenaar Rick Muselaers die onlangs is aangesteld als artistiek directeur van het muziekinstituut van de Kathedrale Basiliek St Bavo te Haarlem. Samen met de Estlandse dirigente Liane Tabora, is hij verantwoordelijk voor de kwaliteit van deze koorschool. Voor hem was de verleiding natuurlijk groot om dit koor naar Dongen te halen. Organist is Dr. Ton v. Eck, de officiële kathedraal-organist van Haarlem.
Als u dat allemaal wilt meemaken kunt u via www.zomerconcertendongen.com een gratis ticket bestellen. De tickets gaan hard, dus wees er nog snel bij! Wat vol = vol! Tijdens het concert vindt wel een collecte plaats. Het belooft een grandioze finale te worden in deze succesvolle concertserie. Alvast wordt er weer druk gewerkt aan het volgende concert: een ‘Festival of Lessons en Carolls’, een bijzonder soort Kerstconcert op 8 december.