Raad voorzichtig optimistisch over toekomst Cammeleur

mrt 31 2023, 8:56 Nieuws
cammeleurgroot
De gemeenteraad is voorzichtig optimistisch over de nieuwe weg die de Cammeleurpartners gezamenlijk in gaan slaan.
Dat moet onder meer met een betere samenwerking op het gebied van programmering, marketing en horeca opleveren. Maar dat gebeurt voorlopig nog niet met de oprichting van een aparte Stichting Cultuurhuis, zoals de bedoeling was, maar met een samenwerkingsovereenkomst. De partners (Donckhuys, ContourdeTwern, Kunstpodium en bibliotheek) vonden de oprichting van een Stichting nog een brug te ver. De raad vond dat wel jammer, maar toch overheerste blijdschap over de eerste prille stappen op weg naar een (financieel) gezonde toekomst van De Cammeleur. ‘Wij zijn voorzichtig positief over deze kleine stapjes’, zei D66-raadslid Gitta Camfferman. ‘Wij zijn in ieder geval blij dat de sfeer en het onderling vertrouwen tussen de partners er is.’
Door: Bernadette Klerx
Stroef
De samenwerking tussen de Cammeleurpartners liep al lange tijd erg stroef en er waren over en weer irritaties. De gemeente nam daarop een onderzoeks-bureau in de arm om uit de impasse te komen; dat leverde het advies op om een Stichting Cultuurhuis op te richten. De partners hebben inmiddels aangegeven dat ze achter deze oplossing staan en dat ze er samen de schouders onder willen zetten, maar voorlopig dus nog niet in een aparte Stichting.
Lange weg
En dat vond de raad best jammer. ‘De wil om samen te werken is in ieder geval aanwezig, maar de partners hebben gekozen voor een lichtere vorm van samenwerking en dat is toch wel jammer. Zo wordt dit wel een erg lange weg om tot een Cultuurhuis te komen’, stelde Bas Evegaars van de Ouderenpartij vast.
CDA en Volkspartij Dongen vonden het opvallend dat de positie van de horeca in het hele verhaal onderbelicht was gebleven en eisten opheldering daarover.
Twijfel bij VVD: te vrijblijvend
Forsere kritiek was er met name van de VVD. Die had zich al vaker groen en geel geërgerd aan het trage tempo van de ontwikkelingen, het ‘aanmodderen’, zoals raadslid Perry Wens het eerder al een keer noemde. En de frustratie daarover brak de partij ook nu weer op. ‘Is dit dan echt de oplossing voor de problemen’, vroeg Wens zich af. Om vervolgens zelf het antwoord te geven. ‘Wij twijfelen aan dit voorstel, want het is allemaal veel te vrijblijvend. Wij willen harde afspraken en concrete data. Het duurt al veel te lang en er wordt te weinig gewerkt en te veel geleuterd’, zei Wens, duidelijk geïrrtiteerd. ‘ Wij willen nu echt doorpakken en daarom vragen we aan de wethouder of hij kan garanderen dat dit plan een succes wordt.’
Steekspel
Maar die toezegging wilde wethouder René Jansen niet geven en dat leidde uiteindelijk tot een vinnig steekspel tussen Perry Wens en de Volkspartij Dongen met meerdere venijnige interrupties.
Gas op de plank
Wethouder Jansen: ‘ Ik ben blij met deze eerste stappen en dat er bij de partners draagvlak is voor deze oplossing. Ik zie heel veel kansen, we zijn nog nooit zo ver gekomen. Maar garanderen dat het een succes wordt, dat gaat me iets te ver. Ik ga hier echt nog niet de ‘wave’ inzetten, maar we gaan wel gas op de plank zetten en het tempo erin houden. En u mag van mij verwachten dat ik me voor de volle 100% zal inzetten om hier een succes van te maken. ’En over de horeca kon de wethouder melden, dat Donckhuys zelf al actief contact had opgenomen met Horeca Dongen om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.
Over twee weken moet de gemeenteraad een definitief besluit nemen over de nieuwe koers van De Cammeleur.