Op 26 en 27 april staat Dongen weer in het teken van het Oranjeparkfestival.
Het vieren van Oranjenacht en Koningsdag is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire evenementen in Dongen. Duizenden bezoekers genieten jaarlijks in een professionele omgeving van een grote variatie aan artiesten en ander vermaak. Dongen.nieuws.nl sprak met Hubert Broeders, voorzitter van het organiserende Oranje Comité Dongen, en bestuurslid Judith van Sambeek over de komende editie en de veranderingen waar de bezoekers dit jaar mee te maken krijgen. Zo wordt bijvoorbeeld flink werk gemaakt van de duurzaamheid van het evenement.
Hubert Broeders: “als vooraanstaand evenement in Dongen zijn wij ons bewust van de steeds strenger wordende richtlijnen rondom duurzaamheid en milieu. Uiteraard dragen wij hier graag ons steentje aan bij. Dit doen we op diverse manieren.”
Afval scheiden
“Zo gaan we bijvoorbeeld met hulp van alle festivalgangers het afval zo goed mogelijk scheiden. Op het terrein staan voldoende afvalbakken zodat alle verpakkingen netjes van elkaar gescheiden kunnen worden. Verder creëren we voldoende fietsenstallingen, zodat de bezoekers aangemoedigd worden om met de fiets te komen. Vanaf dit jaar hebben we op het Oranjeplein een nieuwe, ruime locatie waar de bezoekers hun fietsen kunnen plaatsen. Dat geeft ons wat meer ‘lucht’ op het festivalterrein, terwijl de bezoekers hun fiets binnen loopafstand van het festivalterrein kwijt kunnen.” “Om het gebruik van plastic flesjes te verminderen ontvangen al onze vrijwilligers een bidon” vult Judith van Sambeek aan. “Deze bidons kunnen ze met water kunnen vullen tijdens de op- en afbouw en het festival zelf. Ook voeren we tijdens de opbouw van het festival een vega-dag in voor alle vrijwilligers.”
Recyclesysteem voor drankbekers
Een hele belangrijke verandering wordt ingevoerd met een recyclesysteem voor drankbekers. “Dat doen we in samenwerking met de gemeente Dongen” vertelt Hubert. “Tijdens vorige edities lag het festivalterrein na afloop van het programma bezaaid met duizenden plastic bekers. Dat is natuurlijk erg milieu onvriendelijk en het zorgde bovendien in de late en vroege uurtjes voor een enorme berg werk voor onze vrijwilligers die het terrein schoon moeten houden. Dankzij dit nieuwe systeem kunnen we ons festivalterrein (Wilhelminaplein en Park Vredeoord) netjes en veilig houden.” Judith: ”een dansje op het gras is een stuk fijner dan swingen in een weide vol met geplette bekers. Bovendien beperken we mogelijke overlast voor omwonenden van het park en kunnen onze vrijwilligers nog sneller op- en afbouwen. Wij rekenen dan ook op ieders medewerking.”
Hoe werkt het
Bij binnenkomst door één van de drie toegangspoorten, ontvang je als festivalbezoeker een recycle-token. Deze token lever je samen met je consumptiemunt in bij de bar bij je eerste drankje. Is je drankje op? Dan lever je je lege beker weer in aan de bar en samen met een consumptiemunt ontvang je dan een nieuw drankje in een nieuwe beker. Je beker wordt dus maar eenmalig gebruikt! Je gebruikte beker wordt gescheiden afgevoerd zodat deze later gerecycled kan worden. Ben je je beker kwijtgeraakt? Dan betaal je een halve consumptiemunt voor een nieuwe beker. Ga je naar huis? Wees dan een klimaatheld en lever je beker in bij de bar, zodat je beker ook gerecycled kan worden. Goed om te weten: bekers en recycle-tokens kunnen niet worden ingewisseld voor geld.
Duurzame toekomst
“Met dit systeem werken we, in samenwerking met de gemeente Dongen, aan de duurzaamheid van het festival. Voor de bezoekers zal het even wennen zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat we op deze manier een goede stap zetten. We creëren bewustwording bij onze bezoekers en zorgen er zo met zijn allen voor dat het Oranjeparkfestival een mooie en duurzame toekomst tegemoet gaat.” besluit Hubert Broeders.