Nieuw initiatief gemeente: Geboorteboomfeestdag in maart

02 jan , 13:57 Nieuws
geboorteboom
De gemeente gaat ieder jaar in maart een geboorteboomfeestdag organiseren.
Alle ouders van kinderen die in het jaar daarvoor in Dongen geboren zijn, mogen dan tijdens een feestelijk moment gezamenlijk een boom planten ter herinnering aan de geboorte van hun kind. Bij elke geboorteboom komt een plaquette en ouders kunnen een wens voor hun kind achterlaten die via een tijdcapsule onder de boom begraven wordt. De locatie wordt ieder jaar opnieuw bepaald maar het is altijd ‘een aansprekende locatie’, zo laten B&W in een informatiebrief aan de gemeenteraad weten.
Door: Bernadette Klerx
Groene en gezonde leefomgeving
De geboorteboom is het resultaat van een motie van maart 2023; daarin gaf de gemeenteraad het College de opdracht om met ideeën te komen om het belang van een
groene en gezonde leefomgeving voor alle kinderen te benadrukken. Voor de maand maart is gekozen omdat het plantseizoen dan nog loopt en het risico op vorst in de grond dan mimimaal is. De geboorteboom is een maat groter dan gebruikelijk is bij de aanplant van nieuwe bomen.
Plaquette
Bij de geboorteboom wordt een plaquette geplaatst met daarop een tekst die aangeeft dat die boom geplant is ter gelegenheid van de kinderen die in een bepaald jaar zijn geboren. Kinderen uit dat geboortejaar hebben dus een ‘eigen’ boom die bezocht kan worden.
Uitnodigen
Klein probleempje was het benaderen van de ouders. Vanwege de privacywetgeving mag de gemeente niet actief een uitnodiging sturen aan ouders. Daarnaast zijn er kinderen die wel in Dongen wonen, maar in een ziekenhuis in een andere gemeente geboren worden of kinderen die in Dongen worden geboren maar daarna verhuizen.
De gemeente heeft daar een oplossing voor gevonden. Bij aangifte krijgen de ouders een kaart of flyer mee van de afdeling Burgerzaken; daarmee kunnen ze zich aanmelden voor de boomfeestdag. Ook wordt er tegen die tijd nog een oproep gedaan in de gemeentelijke informatiekrant.
Groen geschenkje
Na de feestelijk handeling van het planten van de geboorteboom krijgen alle aanwezige ouders een groen aandenken mee naar huis, zoals een plantje of boompje.