Lisette Veenstra loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor het goede doel: ‘Met je hart’

jul 05 , 8:29 Nieuws
lisette24
Lisette Veenstra loopt van 16 t/m 19 juli de Vierdaagse van Nijmegen. Zij doet dit voor het goede doel: ‘Met je hart’ Dongen. In coronatijd is Lisette begonnen met het lopen van langere afstanden, samen met haar zoon. Het inschrijven voor de Vierdaagse was nog een uitdaging. Gelukkig lukte het om een deelnamebewijs te bemachtigen.
door Lia van Gool / Weekblad Dongen
“Ik liep al langer grotere afstanden, Ik vond dat ik ‘iets’ moest doen. Ik sport wel wat, maar dat vond ik niet genoeg. Toen ik in de coronaperiode steeds meer ging wandelen, werd het duidelijk dat ik de ‘Nijmeegse’ een keer moest doen.”
Uitdaging
Samen met haar vriendin Marja, die betrokken is bij ‘Met je hart’ in Drimmelen, probeerde Lisette zich aan te melden. “Je kunt je bij de Vierdaagse aanmelden mét je goede doel, via vierdaagsesponsorloop.nl. Dat aanmelden is wel een ding als jet nog nooit hebt meegedaan.” Mensen die al eerder de Vierdaagse hebben gelopen, kunnen zich eerder inschrijven. Op het moment dat Lisette en Marja zich in mochten schrijven, waren er nog 2.300 plekken beschikbaar. “Ik had geluk en
kon me meteen inschrijven. Het lukte Marja pas twee weken later. Gelukkig kunnen we nu samen gaan lopen.”
Kilometers
Lisette Veenstra is volop aan het trainen. Het is een beetje lastig om dat trainen te combineren met haar drukke werkzaamheden. “Maar ik heb al best wat kilometers afgelegd en vanaf 24 juni ben ik echt gaan trainen.” Zij is wel benieuwd hoe zij het er af gaat brengen, de vier keer veertig kilometer. “Ik zie er nog wel een beetje tegenop om de heuvels op te lopen. Dan krijg je last van verzuring. Daarom ben ik nu ook aan het trainen in de sportschool.”
Vanzelfsprekend
Voor Lisette en Marja was een goed doel kiezen vanzelfsprekend: natuurlijk lopen zij voor ‘Met je hart’. “Het is leuk om geld op te halen voor een goed doel. Vooraf hadden wij een streefbedrag in ons hoofd. Wij hebben dat doel wij inmiddels bijgesteld, omdat wij dat bedrag (drieduizend euro) al gehaald hebben. Wij vinden het fijn dat wij nu al zo’n hoog bedrag binnen hebben.” Voor Lisette en Marja is het hoge bedrag dat zij al hebben een stimulans om door te lopen, ook als het even niet goed gaat. “Als je het zwaar gaat krijgen, dan houd je dat in je achterhoofd. Je bent het aan degenen die geld hebben gegeven verplicht om hoe dan ook door te lopen.” Lisette heeft zin in de Vierdaagse. “Ik zie het als een soort vakantie. Marja en ik hebben een leuk onderkomen gehuurd. Wij zien het wel zitten om daar te overnachten. En wij hebben al een masseur geboekt voor elke avond.”
Podcast
Tijdens de trainingen die Lisette alleen doet, luistert zij regelmatig naar de podcast over de Vierdaagse. Daar leerde zij dat het kruisje dat je na afloop krijgt iets officieels is. “De organisatie gaat ervan uit dat iemand die zo’n kruisje krijgt, het ook verdient. Je krijgt het niet zomaar.” En Lisette noemt het voorbeeld dat zij hoorde toen zij naar de podcast luisterde. “Een deelnemer kwam altijd redelijk fit bij de controleposten. Het bleek dat hij hele stukken van het parcours fietste, in plaats van dat hij liep.”
‘Met je hart’
Dan vertelt Lisette over haar goede doel, ‘Met je hart’. “Ik ben er veel tijd mee bezig, ook al heb ik het druk. Maar dat is tekenend voor bijna alle vrijwilligers van ‘Met je hart’. Negen van de tien mensen hebben al een druk bestaan.” ‘Met je hart’ kan bestaan dankzij giften en donaties. “Wij hebben per jaar ongeveer € 18.000,00 nodig voor alle activiteiten. Een groot bedrag daarvan komt van de jaarlijkse ‘Eet met je hart’-campagne. Daarnaast krijgen wij soms een bijdrage van ouderen en wij hebben een aantal sponsoren. Ook hebben wij subsidie gekregen van de gemeente.” Jaarlijks is er in Dongen ‘Tennis met je hart’. Dat toernooi leverde vorig jaar € 2.300,00 op!
Blij
Lisette is blij met het bedrag dat zij nu al bij elkaar heeft door haar deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. “Het is elk jaar sprokkelen. Wij zijn blij met alle acties die er door het jaar heen gehouden worden. Daardoor kunnen zelfstandig wonende ouderen, die het lastig vinden om de deur uit te gaan, naar onze activiteiten komen.” Zo’n 160 Dongense ouderen komen regelmatig naar de activiteiten van ‘Met je hart’.
Doneren kan
Wie het goede doel van Lisette Veenstra wil steunen, kan nog doneren. Gebruik hiervoor deze link: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/fundraisers/lisette-veenstra .
Tot slot
Het lijkt Lisette leuk om een foto te maken van alle Dongense deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse, op de laatste dag van het loopfestijn, of op donderdag. Wie dat idee leuk vindt, kan contact opnemen met Lisette Veenstra, e-mail [email protected] , om af te spreken waar die foto dan gemaakt wordt.