Ingezonden: AZC ja of nee? De bewoners wordt niets gevraagd.

23 jan , 12:14 Nieuws
gemeentehuisnieuw
Ingezonden door de Dongense VVD
AZC ja of nee? De bewoners wordt niets gevraagd
In december had het college onverwacht besloten tot het opzetten van een tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in Dongen. Noch de bewoners, noch de raad was iets gevraagd. Maar gezien de urgente situatie in Ter Apel konden we hier nog enig begrip voor opbrengen.
Echter, dat het college afgelopen donderdag ineens een voorstel ter discussie aan de raad voorlegde om voor 8 tot 10 jaar in Dongen een AZC op te zetten voor maar liefst 450 asielzoekers, dat was een onaangename verrassing. Het plan was bovendien nauwelijks onderbouwd. Waarom 450? Waarom zo lange duur? Wat zijn de gevolgen voor onze inwoners qua woonmarkt, onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid, leefomgeving, enzovoort? Het ergste was nog dat de burgemeester vond dat de raad een primaat had van haar kiezers om hierover een oordeel te kunnen uitspreken. Werkelijk? Ons primaat is gebaseerd op de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en onze verkiezingsprogramma's. In geen van de verkiezingsprogramma's destijds stond ook maar iets over een AZC. Wij gaan als raad onze inwoners een ingrijpend plan als dit toch niet door de strot duwen hoop ik?
Daarom hebben we als Dongense VVD de volgende standpunten naar voren gebracht:
  1. Ten eerste willen we een evaluatie van de huidige tijdelijke opvang van 150 asielzoekers op De Nestel over zes maanden.
  2. Ten tweede zijn we zeer kritisch over het meewerken aan het vergroten van de capaciteit van vluchtelingenopvang. Hiermee krijgen we een nog sterkere aanzuigende werking van Nederland terwijl ons asiel- en immigratiesysteem al vastloopt.
  3. Ten derde willen we afwachten tot er een nieuw kabinet staat dat serieus werk gaat maken van het inperken van de immigratie naar Nederland en het terugsturen van veiligelanders. Hierbij zal intensief opgetrokken moeten worden met andere EU-landen, want onze buitengrenzen zijn een gatenkaas
  4. Tot slot, er dient een fatsoenlijke bewonersconsultatie te komen. De raad heeft GEEN electoraal primaat op dit onderwerp. We zijn een democratie dames en heren van het college, onze inwoners dienen zich hierover te kunnen uitspreken. Het college dient onze inwoners serieus te nemen. En dat betekent niet het bedisselen van ingrijpende beslissingen aan de Hoge Ham en de inwoners voor een voldongen feit plaatsen, met alleen wat tekst en uitleg achteraf. Waar is de al zo vaak geroepen democratische vernieuwing die men zegt na te streven? Wij horen en zagen afgelopen donderdag er bitter weinig van terug. Als dit college echt mandaat wil, dan betekent dat óf een bewonersconsultatie óf wachten op de uitkomsten van gemeenteraadsverkiezingen in 2026.
Frans den Broeder
fransdenbroedernieuw
Fractievoorzitter Dongense VVD