Gemiddelde huizenprijzen in Dongen in jaar tijd met 50.000 euro gestegen

feb 23 2022, 11:00 Nieuws
woning
De gemiddelde transactieprijs voor een woning is in Dongen in een jaar tijd met ruim 50.000 euro omhooggegaan.
In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in Dongen 355 duizend euro, in 2020 was dit nog 303.700 euro. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreerden een hogere gemiddelde koopsom. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan in 2020. In twee gemeenten was de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 lager dan een jaar eerder, Veere en Ameland.
De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen en deze index is dan ook de indicator om prijsontwikkelingen in tijd te volgen. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.
Bestaande koopwoningen waren in januari 21,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in januari bijna 91 procent hoger.