Deze week presenteert Fotoclub Dongen jullie een serie van 5 kleurenfoto’s van Jules Bloemsaat.
Doorgaans is Jules een echte zwart-wit fotograaf, maar van tijd tot tijd wil hij wel eens “out of the box” gaan. Zo ook deze keer met een serie in de stijl van Saul Leiter, een zeer bekende kunstenaar, die inmiddels helaas overleden is. (2013) Leiter was een van de belangrijkste fotografen van de jaren vijftig in de Verenigde Staten en een pionier van kleurenfotografie. Zijn abstracte vormen en baanbrekende composities geven zijn werk een schilderachtige kwaliteit die het onderscheidt van het werk van andere fotografen uit die periode.
Kenmerkend voor zijn kleurenbeelden zijn het gebruik van primaire kleuren en het gebruik van onscherpte.” Hij begon in zijn tienerjaren met schilderen en fotograferen, en kreeg al vroeg erkenning voor zijn schilderijen. Nadat hij in 1946 naar New York verhuisde, ging hij fotografie als beroep beoefenen terwijl hij bleef schilderen. Hoewel Leiter vooral bekend is om zijn fotografie, noemde hij schilderen zijn eerste liefde. Hij bleef zijn hele leven dagelijks schilderen en produceerde duizenden kleurrijke werken op papier, waarvan de meeste abstract waren, met verf op waterbasis. Saul Leiter verhuisde als prille twintiger naar New York om er carrière te maken als schilder. Vandaag staat Leiter echter te boek als een van de pioniers van de kleurenfotografie. Zijn hele leven combineerde hij beide artistieke interesses, maar een echte doorbraak kwam er pas op latere leeftijd, als fotograaf. Maar misschien dankte Leiter dat succes wel netaan zijn schildersoog.
Net als zijn eerder genoemde tijdsgenoten trekt Leiter de straat op maar zowel inhoudelijk als stilistisch zijn het vooral de verschillen in hun werk die opvallen. Wie aan Diane Arbus denkt, denkt aan haar portretten. Wie aan William Klein denkt, denkt aan diens tegendraadse zwart-wit beelden. Die dynamiek en focus op mensen die we zien in het werk van zijn tijdsgenoten, vinden we bij Leiter veel minder terug. Leiters kleurfotografie wordt gekenmerkt door felle kleurelementen, doordachte composities en stilering. Mensen zijn, zeker in zijn werk in kleur, vaak onherkenbaar. Ze zijn voor Leiter puur elementen in een compositie die zorgen voor kleuraccenten en details, zonder dat hun verhaal er echt toe doet. En in tegenstelling tot het, zeker in die tijd, zeer invloedrijke werk van Cartier-Bresson zit er ook geen spanning of dramatiek in zijn beelden, geen spel van blikken of ‘beslissende momenten’. Leiter zoekt momenten van onverwachte schoonheid en legt die simpelweg vast. “Seeing is a neglected enterprise,” zegt hij zelf. De kunst van het kijken wordt al te vaak verwaarloosd. (www.breedbeeld.org)
Aan de serie te zien mogen we toch wel stellen dat Jules erin geslaagd is om een impressie te geven van het werk van Saul Leiter. Hij heeft gekozen voor felle kleurelementen, doordachte composities en stilering. Jules, bedankt voor je inzending.
Tot volgende week.
Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]