Debatteam Cambreur maakt indruk met verbaal vuurwerk

30 jan , 16:13 Nieuws
debat24
Het ging er fel en vooral ook heel gepassioneerd aan toe. Het debat tussen leerlingen van het Cambreurcollege en Dongense raadsleden en wethouders afgelopen maandag was weer een staaltje van onovertroffen verbaal vuurwerk. Zonder enige schroom en met inhoudelijk sterke argumenten legden de leerlingen de Dongense politici het vuur na aan de schenen. De hal van het gemeentehuis zinderde dan ook van de energie.
Door: Bernadette Klerx
Jeugd en politiek
Het debat tussen leerlingen en Dongense politiek is een jaarlijks terugkerend onderdeel van het programma Jeugd en Politiek en is al jarenlang een succes. Het debatteam van het Cambreur bestaat uit leerlingen van klas 4 en 5 Havo en VWO. Het team dat maandag de debatarena betrad was een mix van ‘ervaren’ debaters en ‘debutanten’. En zij lieten zich bepaald niet imponeren door de tegenstander. In drie rondes moesten de teams de jury overtuigen van hun mening; die bestond uit burgemeester Marnix Bakermans, onderwijswethouder Denise Kunst en Inge van Dijk, het Brabantse Tweede Kamerlid voor het CDA. De stellingen waarover gedebatteerd moest worden, leverden in ieder geval meer dan voldoende gespreksstof op om eens flink met elkaar de degens te kruisen.
Humor
Is het een goede ontwikkeling dat jongeren op latere leeftijd seksueel actief worden? ‘Ja’ vond team Dongen en ‘nee’ vond team Cambreur. En het debat over die stelling zette al meteen de toon: fel, zelfverzekerd en doorspekt met de nodige humor daagde team Cambreur het team gemeente tot het uiterste uit. De uitspraak van een van de leerlingen spande wel de kroon qua hilariteit. ‘Moeten wij ons nu door 40- en 65+ ers laten voorschrijven op welke leeftijd we seks mogen hebben? Laat de jeugd zelf kiezen’. Het zorgde voor de nodige luchtigheid in de felle strijd.
Emotie
Bij het debat over de stelling ‘Plantaardig eten moet de nieuwe norm worden’ kwam het team Dongen iets beter uit de verf. De leerlingen van het Cambreur kregen van de jury daarbij als tip mee om iets meer nadruk te leggen op de emotie en iets minder op de feitjes. En dat advies namen ze ook meteen ter harte want bij de derde stelling over de ‘verrechtsing van Nederland’ laaide het vuur weer in volle hevigheid op. Extra moeilijkheidje bij deze stelling was dat halverwege het debat de rollen wisselden. Wie voor was, was nu opeens tegen en omgekeerd. De leerlingen verblikten of verbloosden er niet onder. Met schijnbaar het grootste gemak wisselden ze van rol en dat oogstte veel bewondering.
Applaus
Bij dit laatste debat trok volgens de jury wederom het team Cambreur aan het langste eind. En dat oordeel werd met groot applaus ontvangen. Het team Cambreur komt in ieder geval goed beslagen ten ijs op 1 maart in het Provinciehuis in Den Bosch. Daar vindt de voorronde plaats van de nationale debatwedstrijd ‘Op weg naar
het Lagerhuis’. Met de generale repetitie in het Dongense gemeentehuis hebben de leerlingen laten zien dat ze er klaar voor zijn.
Dongen.Nieuws wenst het team Cambreur veel succes op 1 maart in Den Bosch.