Geen schermpjes, maar lekker kliederen tijdens Modderdag

Foto: Riet Meen /IVN Natuureducatie

IVN Natuureducatie pleit voor meer buitenspelen, bij voorkeur in de natuur. Daarom organiseren zij de Brabantse Modderdag.

Brabantse Modderdag
Vandaag vieren bijna 57.000 kinderen in Noord-Brabant ModderDag, waarbij ze op zo’n 750 opvanglocaties naar hartenlust met modder mogen spelen. Marion de Cocq van IVN Natuureducatie benadrukt het belang van deze 12e editie: “Lekker buiten spelen en vies worden is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen.” ModderDag, georganiseerd door IVN, richt de aandacht op het belang van buiten spelen, wat tegenwoordig onder druk staat door de toenemende tijd die kinderen binnen doorbrengen met games en tablets.

Meer buitenspelen
De trend van meer binnen zitten heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van kinderen, waaronder een slechtere motoriek, minder goede oogontwikkeling en meer overgewicht. IVN pleit daarom voor meer buitenspelen, bij voorkeur in de natuur. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat natuurrijke speelplekken, zoals parken en bossen, actiever en creatiever speelgedrag stimuleren dan traditionele speeltuinen. IVN werkt samen met kinderopvangcentra waar natuurbeleving een integraal onderdeel is van de pedagogische visie, om meer kinderen de natuur te laten ontdekken.

Internationaal
ModderDag wordt niet alleen in Nederland gevierd, maar heeft een internationale oorsprong in Nepal en Australië en wordt jaarlijks op 29 juni gehouden in landen als Denemarken, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Vanwege de datum die dit jaar op een zaterdag valt, is de Nederlandse ModderDag een dag vervroegd. Op de dag zelf organiseren de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties diverse modderactiviteiten, zoals moddervoetbal en heksensoep maken, om kinderen te laten bewegen en genieten van vies worden.

KLIK HIER voor meer informatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen