Burgemeester Bakermans op bezoek bij 100-jarige schaakclub

Foto:

Zo’n 100 jaar geleden besloten een aantal schakers een schaakvereniging op te richten. Op 8 mei 1924 om precies te zijn. Uit de wandelgangen hebben we vernomen dat Neel van Dongen en Jozef Pandelitschka de schaakvereniging hebben opgericht. Honderd jaar is niet niks, dus dat mag gevierd worden.

De eerste viering vond plaats op 18 mei jongstleden in de Leemput in Rijen. Onder het genot van een hapje en een drankje konden oude vriendschappen herleefd worden. Maar deze middag was niet het enige dat georganiseerd werd in het kader van het 100-jarige jubileum. Op zondag 26 mei organiseerde de Dongense Schaak Club voor de jeugd een grandioos jeugd/senior doorgeefschaaktoernooi. Maar liefst 9 teams gevormd door jeugd en seniorleden namen deel aan dit toernooi. De vereniging bedankt Aryan Alkouzai, Eddy Jongenelen, Kian van Dam, Mark Maas, Meysam Rooze, Rolant Schoots, Maas van Loon, Vitalii Hnyp, Mike van den Oudenhoven, Martin Hessels, Fedde Adams, JP de Vries, Mees Mahieuu, Xander Mahieu, Tuncay Kiliç, Maarten Damen, Timo Vleer en Paul Smulders voor hun aanwezigheid. Het was een geslaagde zondag.

Maar een jubileumviering als deze moet uiteraard groots afgesloten worden. En dat werd op vrijdag 31 mei in de Cammeleur gedaan. Begeleid door Manuel Bosboom en Merijn van Delft (beiden internationaal meester) werd het een enerverende en vooral gezellige schaakavond.  En zo’n speciale avond moet natuurlijk op een speciale manier gestart worden. Na het openingswoord van voorzitter Maarten Damen nam burgemeester Marnix Bakermans het openingswoord over. In gevleugelde woorden vertelde hij over zijn jeugdige, niet altijd succesvolle, aanvaringen met de schaaksport. Ook werd een woord van dank uitgevaardigd naar de aanwezigen, want zij zijn het immers die de club een warm hart toedragen en ervoor zorgen dat de club over 100 jaar weer een jubileum kan vieren. Als dank voor zijn aanwezigheid overhandigde de voorzitter symbolisch het eerste exemplaar van het 100-jarig jubileumboek aan de burgemeester.

Toen werd het tijd voor de schaakshow. Op vier borden werd snel simultaan gespeeld en op een tiental borden konden schakers aanschuiven voor klassiek simultaan. De simultaanspelers (Manuel Bosboom en Merijn van Delft) kregen op alle borden de witte stukken. Bij het snel simultaan kregen beide spelers 10 minuten op de klok, met als verschil dat de simultaanspeler alle vier de borden af moest in die 10 minuten. Bij het klassiek simultaan speel je jouw zet zodra de simultaanspeler aan jouw bord verschijnt. En dan zagen de aanwezigen op bord 1 een zeer bijzondere speler aanschuiven. Niemand minder dan onze burgemeester waagde zijn geluk tegen Merijn van Delft. Vanuit de schaakbond was Ton van Roon aanwezig en ook hij speelde met liefde een potje mee.

Het bestuur wil graag iedereen bedanken die de viering van het 100-jarig bestaan mogelijk hebben gemaakt. Als eerste de feestcommissie bestaande uit Ad Swinkels, Jan Haast, Roelant Schoots en Philippe Blankert. De feestcommissie werdondersteund door een aantal bestuursleden, bestaande uit Maarten Damen, Eddy Jongenelen, Paul Smulders en Maarten de Kloe. Ook wil het bestuur natuurlijk alle leden, oud-leden en overige aanwezigen bedanken. “Zonder jullie was deze viering niet mogelijk geweest. Wij hopen dat jullie genoten hebben en we hopen eenieder nog een keer te mogen treffen.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen