Het regent lintjes: koninklijke onderscheiding voor 10 Dongenaren

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Dat Dongen een gemeente is met veel inwoners die het hart op de juiste plaats hebben, is wel duidelijk na de massale lintjesregen vandaag.

Maar liefst 10 Dongenaren hoorden de burgemeester de magische woorden uitspreken: ‘Met grote trots mag ik u melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd……. En dat bleef niet zonder emoties. Verrassing, ongeloof, ontroering, tranen, zoenen en felicitaties. Het was er allemaal weer in overvloed. Want het blijft iets bijzonders: een lintje is toch de ultieme erkenning en waardering voor al die mensen, die zich vrijwillig inzetten voor de medemens en de samenleving daardoor een beetje mooier en warmer maken.

Door: Bernadette Klerx

Het was flink aanpoten op deze editie van Koningsdag. In krap 4 uur moesten we maar liefst 10 Dongenaren gaan verrassen: vroeg uit de veren dus om vervolgens in een strak tempo kriskras door Dongen te crossen met onze geblindeerde bus. Want om uiterlijk 13.00 uur moeten de lintjes uitgereikt zijn.

Hieronder een overzicht van de 10 ‘koninklijke’ Dongenaren die hun lintje dubbel en dwars verdiend hebben. Want zoals burgemeester Bakermans in zijn persoonlijke toespraken regelmatig aanhaalde: ‘Je vraagt je af hoeveel uren er in jullie dag zitten’. En daaraan was niets te veel gezegd, want alle gedecoreerden hebben een meer dan indrukwekkende staat van dienst op het gebied van vrijwilligerswerk.

Peter van der Veeken (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Peter werd in alle vroegte verrast met een bezoek. Hij is een onmisbare schakel in de hechte gemeenschap van Klein-Dongen-Vaart. Met een ontembaar enthousiasme en inzet, draagt hij al jarenlang op inspirerende wijze bij aan de leefbaarheid in de kern. Sinds 1979 is hij vrijwilliger bij het Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart, waar hij vanaf 1988 tot op heden de voorzittershamer hanteert. Peter is daarnaast een vaste kracht bij de maandelijkse schoolactiviteiten en hij is één van de initiatiefnemers van het jaarlijkse spelspektakel. Voor de Stichting Welzijn Ouderen brengt hij maaltijden rond en hij onderhoudt het kerkhof van de Hubertuskerk.

Daan de Jong (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Daan de Jong zet zich al sinds 1988 in als onderhoudsvrijwilliger voor de Veldkapel in de Eindsestraat en hij onderhoudt de tuin van de Laurentiuskerk. Sinds 2000 is hij ook intensief betrokken bij het in kaart brengen van alle Dongenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Daarbij heeft hij zorgvuldig research gedaan om alle persoonlijke verhalen in beeld te krijgen en die informatie is voor iedereen te bekijken tijdens de openstelling van de Bevrijdingskapel in park Vredeoord. Daan is daarnaast een actief lid van twee werkgroepen van Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen. In 1988 is hij gestart met een onderzoek naar de bewoners en de huizen in de Eindsestraat. Met als resultaat een tentoonstelling tijdens het 75–jarig bestaan van buurtvereniging Onder Ons.

Jacques van der Aa (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)
Jacques heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de fusie tussen 5 waterschappen in Midden- en West-Brabant tot het huidige Waterschap Brabantse Delta. Jacques is sowieso een warm pleitbezorger voor water en natuur. Hij heeft er heel wat jaren opzitten als bestuurslid van de diverse waterschappen. In die rol heeft hij een cruciale bijdrage geleverd aan het proces om te komen tot een robuust watersysteem dat ecologisch gezond en veerkrachtig is. Jacques is daarnaast sinds 2018 ook bestuurslid van de Stichting Financiële Ondersteuning LandStad De Baronie, hij is taalcoach voor mensen met een taalachterstand en sinds 1980 zet hij zich in voor het CDA, de partij waar hij nu gemeenteraadslid voor is.

Carla van Delft (Lid in de orde van Oranje-Nassau)
Wie Carla van Delft zegt, zegt DVVC. Carla en de voetbalclub zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: al ruim 23 jaar is zij er bestuurslid en dat is niet zonder resultaat gebleven. Zij heeft er onder meer voor gezorgd dat de voetbalclub er financieel goed voor staat, ze heeft de club duurzamer gemaakt en een G-Elftal opgericht. Daarnaast heeft ze zich zeer actief ingezet om een vrouwenelftal/competitie op te zetten. Haar inzet op deze beide initiatieven springen extra in het oog.
Carla staat bekend als een vrouw met een groot sociaal gevoel, met name ook voor de oudere DVVC- leden en leden die wel wat hulp kunnen gebruiken. Maar daarnaast kijkt Carla ook verder dan de eigen club en heeft ze oog voor de sportieve en maatschappelijke belangen rondom sporten en bewegen binnen de gemeente Dongen. Ook op andere terreinen is zij actief: zij is voorzitter van de Lokale Cliëntenraad van Mijzo Verpleeghuis locatie Dongepark en penningmeester bij carnavalsvereniging De Bosjesmannen.

Eric Haast (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Eric was sinds 1978 afdelingsbestuurder bij de Landelijke Korporaals Vereniging, waar hij later Districtsvoorzitter werd. Van 2012 tot en met 2022 was hij voorzitter van de VVE Europaplein en vanaf 2015 nam hij tevens de taak van beheerder op zich. Sinds 2016 is hij vrijwilliger Ceremonieel bij de Stichting Marechaussee Contact. Eric is sinds 4 jaar penningmeester van de Vereniging Militairen Veteranen Dongen en sinds 2020 vrijwilliger bij de Stichting Veteranen Search Team. Ook was hij enthousiast mede-organisator van 75 jaar bevrijding Dongen en is hij bestuurslid van zangvereniging ‘Dongens Levenslied’.

Anja Hartmans (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Anja is maar liefst 47 jaar verbonden aan VV Dongen, waar zij zich met hart en ziel inzet voor de jeugdafdeling, onder meer als coördinator. Het leverde haar het erelidmaatschap van de vereniging op én een pannaveldje dat haar naam draagt. Maar Anja doet nog veel meer. Van 1984 tot 2003 organiseerde zij zomerkampen voor kinderen die in armoede opgroeien. Ook organiseerde zij jarenlang een kampweek voor kinderen die extra aandacht nodig hadden. Sinds 2011 is zij een stuwende kracht bij het Oranjeparkfestival, waar ze de vrijwilligers aanstuurt en sinds 2022 is zij ook de vertrouwenspersoon bij de Stichting Zomerkampen.

Annemiek Koreman (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Annemiek werd compleet overrompeld door het bezoek van de burgemeester, terwijl zij bezig was met haar linedance les in De Cammeleur. Annemiek staat in Dongen bekend als een duizendpoot in het verenigingsleven. Zo gaat ze al sinds 1998 als collectant voor het Nationaal Fonds Kinderhulp langs de deuren; van 2004 tot 2016 was zij vrijwilligster bij De Wereldwinkel Dongen. Verder is ze een graag geziene vrijwilliger bij tal van organisaties en bij vele evenementen: zo is zij
gastvrouw bij Eetpunt Dr. Maassen, coördinator bij Stichting Met je Hart Dongen en vrijwilliger bij Dongen Ice, De Cammeleur, het café bij Mijzo De Volckaert, De Zonnebloem en Stichting Uno Mas.

Hamdi Özcan (lid in de orde van Oranje-Nassau)
Hamdi Özcan staat bekend als een man met een groot hart voor de medemens. En daarbij heeft hij zich op bijzondere wijze ingezet om de Turkse en Nederlandse gemeenschap met elkaar in contact te brengen. Mede dankzij de inspanningen van Hamdi is er een goede verstandhouding tussen de Turkse en Nederlandse Dongenaren. Van 2001 tot 2022 was Hamdi voorzitter van de Isra Moskee Dongen. Die heeft onder zijn leiding een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Met als hoogtepunt de overname van het Cultureel Centrum ‘t Schouw. Hamdi zelf vernam het nieuws via een videoverbinding, want hij verbleef in Turkije. Op een later tijdstip krijgt hij de onderscheiding nog uitgereikt.

Frank Rombouts en Henk Snijders (leden in de orde van Oranje-Nassau)
Frank Rombouts en Henk Snijders waren samen tegelijkertijd naar De Cammeleur gelokt om daar compleet verrast te worden. Frank en Henk blinken niet alleen uit in de hoeveelheid vrijwilligerswerk, maar ze doen het ook bijna altijd samen. Hun ‘loopbaan’ in met name de sociaal- culturele sector loopt bijna parallel. ‘Als je Frank ziet staan, komt Henk er achteraan en andersom’, zei burgemeester Bakermans Beide heren hebben er een indrukwekkende carrière opzitten in met name de muziek en carnaval. Frank is al ruim 30 jaar betrokken bij Bloasband De Uitslapers en heeft ruim 26 jaar verschillende bestuurlijke rollen gehad bij de Koninklijke Muziekvereniging Dongen. Ook Henk is jarenlang bestuurslid geweest bij de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en Feest- en Blaasband De Vrijetijdtrekkers’.
Ook Carnaval loopt als een rode draad door het leven van Frank en Henk; ze vervulden diverse functies bij Stichting De Peeënstekers en de Vereniging der Veteranen.Frank is daarnaast medeorganisator van diverse grote evenementen in Dongen, was voorzitter van de Seniorenharmonie Dongen en sinds twee jaar is hij actief als penningmeester bij Scouting Laurentius. Henk is actief geweest voor Stichting Parkplezier, en voor Saldoplus. Op dit moment is hij voorzitter bij de Stichting Welzijn Ouderen Dongen en penningmeester/secretaris bij de Volkspartij Dongen.

Dongen.Nieuws.nl feliciteert Peter, Henk, Frank, Annemiek, Daan, Anja, Carla, Jacques, Hamdi en Eric met dit mooie cadeau. Proost op jullie en de Koning!

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen