Eerste week noodopvang: bewoners leren elkaar en Dongen kennen

Foto:

De tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in Dongen is een week open en alles is rustig en zonder calamiteiten verlopen. Dat meldt de gemeente Dongen in een persbericht.

De 141 bewoners, waaronder 37 kinderen, zijn verspreid over de eerste dagen aangekomen en leren elkaar en Dongen langzaamaan kennen. Het Rode Kruis inventariseert momenteel de wensen en behoeften van de bewoners, zodat de dagbesteding vorm krijgt. De kinderen tussen 4 en 18 jaar gaan na de carnavalsvakantie naar school in Dongen en Tilburg.

De asielzoekers die in Dongen verblijven komen uit andere noodopvangen die dicht zijn gegaan en uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. De groep bestaat voor het grootste deel uit gezinnen, die bestaan uit één of twee ouders met kinderen. Daarnaast zijn er 52 alleenreizende mannen en 3 alleenreizende vrouwen. De kinderen op de opvang variëren in de leeftijd van 1 jaar tot en met 17 jaar. De noodopvang heeft 150 bedden beschikbaar, op dit moment zijn er 141 bezet.

Dagbesteding
Nu de bewoners gewend raken aan hun nieuwe verblijflocatie komt er ruimte voor dagbesteding. Het Rode Kruis bespreekt met de bewoners de wensen en bekijkt de mogelijkheden die er zijn. Daarna worden inwoners uit Dongen die zich hebben aangeboden als vrijwilliger benaderd. Het Rode Kruis gaat ook in gesprek met verenigingen en stichtingen uit Dongen die mogelijkheden hebben aangereikt bij de gemeente.

Onderwijs
Voor alle kinderen van 4 tot 18 jaar is onderwijs geregeld. Ze starten na de carnavalsvakantie op verschillende scholen. Het onderwijzen van anderstalige kinderen vraagt een expertise die gevonden is op basisscholen in Dongen en Tilburg. Voor voortgezet onderwijs gaan ze naar het Schakel College in Tilburg.

Klankbordgroep
De klankbordgroep is uitgebreid met inwoners en ondernemers uit het centrum, waardoor de groep nu uit 11 personen bestaat. Op 7 februari vond een overleg van de klankbordgroep plaats op de noodopvang. Op 6 maart 2024 is de volgende bijeenkomst van de klankbordgroep op de noodopvang.

17 april vervolg informatiebijeenkomst Noodopvang
De vervolg informatiebijeenkomst voor inwoners over de noodopvang is 17 april 2024 bij De Cammeleur. De bijeenkomst start om 19.30 uur, inloop vanaf 19 uur. Vanaf 3 april kunnen inwoners zich via www.dongen.nl/opvang aanmelden voor deze bijeenkomst. Tijdens deze vervolg informatieavond wil de gemeente met inwoners bespreken hoe het met de noodopvang gaat als deze een tijdje bewoond is. Eerder zijn twee andere datums voor de vervolgbijeenkomst genoemd: 10 en 24 april 2024. Vanwege de meivakantie en de beschikbaarheid bij De Cammeleur was het noodzakelijk om naar een nieuwe datum te zoeken.

Meer informatie   
De gemeente informeert inwoners over de ontwikkelingen rondom de tijdelijke noodopvang via www.dongen.nl/opvang, bewonersbrieven, informatiebijeenkomsten en via de informatiekrant. Ook stuurt de gemeente een nieuwsbrief ‘Tijdelijke Noodopvang asielzoekers Dongen’. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen