Jo en Cal de Bie-van Leijsen vijfenzestig jaar getrouwd

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Jo en Cal de Bie-van Leijsen waren op 27 januari 2024 vijfenzestig jaar getrouwd. Helaas is de gezondheidstoestand van beiden niet zo goed meer, daarom verhuisden Jo en Cal de Bie ongeveer anderhalf jaar geleden naar Mijzo. Daar kregen zij op donderdag 25 januari bezoek van burgemeester Marnix Bakermans, die het paar kwam feliciteren met dit prachtige jubileum. De vier kinderen van Jo en Cal waren bij het bezoek van de burgemeester aanwezig.

door Lia van Gool

Twee kilometer
Jo is geboren en getogen aan de Heidebloemstraat 1. Daar woonde hij, samen met Cal, ruim 63 jaar. Jo was de jongste van negen kinderen. Hij kon en mocht het ouderlijk agrarisch bedrijf overnemen. Cal is aan de Moersedreef geboren. Zij groeide ook op in een agrarisch gezin. Hemelsbreed woonden zij nog geen twee kilometer bij elkaar vandaan, toen zij elkaar op vijftienjarige leeftijd leerden kennen. In die tijd was Cal in dienst bij het echtpaar Dessing. Zij woonden toen in het pand waar nu Hotel de Villa en (nu nog) Winkk is gevestigd. Het domein van Cal was het torenkamertje.

Eén erf
Na hun trouwen in 1959 woonden ze aanvankelijk in bij de ouders van Jo waar tevens zijn broer Jos en vrouw Anneke verbleven. Jos en Anneke zijn altijd hun buren gebleven totdat Jo en Cal verhuisde naar Mijzo in Dongen. ”Onze ouders hebben 60 jaar met tante Anneke en ome Jos op één erf gewoond”, vertelt Jos de Bie, de zoon van Cal en Jo.

Landingsbanen
Jo en Cal werden al snel verblijd met de geboorte van dochter Elly. Daarna volgden nog een zoon (Jos) en twee dochters (Rianne en Marjon). Jo is heel zijn leven boer gebleven. In de periode tussen 1972 en 1986 werkte hij ook in de groenvoorziening op de vliegbasis van Gilze Rijen. “Het gras langs de landingsbanen bleef dankzij ons pa altijd lekker kort.”

Melkgeiten
“Het verzorgen van vee is altijd een onderdeel geweest van hun leven. Er werd echter een overstap gemaakt van koeien en varkens naar alleen jongvee houden. Weer later kwamen er melkgeiten op de boerderij”, vertelt Jos. “Mijn zus Elly en haar man Bart hebben samen met mijn ouders tot 2002 een geitenhouderij gehad.” De zwager van Jos wilde dierenarts of boer worden, vertelt hij. “Elly en Bart hebben eerst in een maatschap gezeten met onze ouders en later het bedrijf volledig overgenomen. Zij zijn nu ook met pensioen.” Elly en Bart woonden jarenlang samen met de ouders van Elly op hetzelfde erf. Op een gegeven moment ging de gezondheid van Jo en Cal achteruit en konden zij niet meer ondersteunen in het bedrijf.

Horeca
Cal is meer dan 25 jaren actief geweest in de horeca. Zij heeft vele feestgangers voorzien van een hapje en een drankje op menig feestje. Hobby`s van Cal zijn handwerken met medebewoners bij Mijzo en kaarten met een groepje dames uit het De Moer. Ook het verzamelen van ideeën en presentjes voor het Sinterklaasfeest was voor haar, tot de verhuizing naar Dongen, jarenlang weer een hele uitdaging. Jo is jaren actief geweest bij het paardenfonds en in de paardensport. Hij heeft pas na zijn tachtigste verjaardag afscheid genomen als jurylid voor dressuurwedstrijden.

Binnenvallen
Al vele jaren, vanaf 1989 tot een jaar of zeven geleden, pasten Jo en Cal samen op hun kleinkinderen. Als de ouders uit werken gingen, waren de twaalf kleinkinderen, van jongs af aan, bij oma en opa. Jos: “Hierdoor is er een erg hechte band tussen hen en de kleinkinderen ontstaan. Ook nu blijven de kleinkinderen regelmatig nog binnenvallen bij opa en oma. Ook al woont een aantal kleinkinderen op zichzelf en wonen sommigen ook wat verder weg.” Dat zijn nog steeds de lievelingsmomenten voor Jo en Cal. “Zij hebben dan het hele clubje bij elkaar, lekker eten, wat kletsen en een spelletje doen. Mooier kan het leven voor Jo en Cal niet zijn.”

Achterkleinkinderen
Ondertussen zijn er ook al drie kleinkinderen getrouwd. Op de eerste bruiloft mocht Jo de ringen aanreiken. Dat vond hij een hele eer. In 2023 zijn er ook nog drie achterkleinkinderen geboren. Jo en Cal vinden dat heel bijzonder om mee te maken. Voor komende zomer heeft het vierde achterkleinkind zich aangekondigd. Jo en Cal kijken er naar uit om dit ook nog mee te kunnen maken.

Tevreden
Jo en Cal wonen nu ongeveer anderhalf jaar bij Mijzo. “Pa en ma zijn tevreden over de zorg van Mijzo”, zegt Jos. “Wij gaan er bijna elke dag naar toen en wij halen ons pa en ma ook regelmatig op.”

Drie keer feest
Het feest voor het vijfenzestigjarig huwelijk van Jo en Cal wordt verdeeld in drie stukken, vertelt Jos op donderdag 25 januari. “Toen ons pa en ma vijftig en zestig jaar getrouwd waren, hebben zij dat groots gevierd. Nu doen we wat rustiger aan.” Op de huwelijksdatum, zaterdag 27 januari, is er een feest bij het Maoske in de Moer. “Ons ma heeft daar gewerkt en het is familie van ons.” Op woensdag 31 januari is er een lunch bij de Jacobushoeve en op 4 februari tenslotte is er nog een lunch met neven en nichten. “Wij hebben gekozen voor drie momenten, zodat onze ouders niet overmatig vermoeid worden. De feesten zijn allemaal overdag. Het is fijn om even samen te zijn. Ook voor ons is het overzichtelijker. Bovendien is het leuk om bij elkaar te zijn met neven en nichten, zo vaak zien we elkaar niet. Het lijkt een beetje op een reünie.”

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen