Bewoners Oude Baan- Wilhelminastraat: ‘Stop de bouwplannen in groenstrook’

Foto: Google Maps

De Bewonersgroep Oude Baan-Julianastraat-Wilhelminastraat wil dat het bouwplan Oude Baan 10 stopgezet wordt en dat de gemeente geen medewerking verleent aan de verdere ontwikkeling van dit in hun ogen onzalige en slechte plan.

In een lijvige notitie veegt de bewonersgroep de vloer aan met de plannen van De Bunte Vastgoed om 11 woningen te bouwen in de strook groen, die ingesloten ligt tussen Oude Baan-Wilhelminastraat en Julianastraat en grenst aan de achtertuinen van de bewoners. Behalve grote impact op de privacy, leefbaarheid en verkeersveiligheid die dit plan heeft, is het op alle fronten in strijd met de uitgangspunten van de gemeente, zo beweert de bewonersgroep.

Door: Bernadette Klerx

De notitie is ingediend door 25 huishoudens van Oude Baan, 13 huishoudens in de Julianastraat en 14 huishoudens in de Wilhelminastraat en wordt ondersteund door 15 huishoudens in de Prinses Amaliastraat. Het is een collectieve reactie op de bouwplannen van De Bunte.

Bewoners voelen zich niet serieus genomen
Bewoners zijn niet alleen boos over het plan zelf, maar vooral ook over het gelopen proces: ze voelen zich gepasseerd en nauwelijks serieus genomen. ‘Tot op heden ervaren wij het tegendeel van een eerlijk gesprek waarin we elkaar op de hoogte brengen en houden.’ De bewonersgroep doelt daarmee op het feit, dat De Bunte en grondeigenaren in het gebied al veel langere tijd met elkaar in gesprek waren en afspraken hadden gemaakt. ‘Een relatief kleine groep van (naar ons bekend) drie initiatiefnemers/grondeigenaren in onze buurt is al geruime tijd met elkaar in gesprek, maakt afspraken, bedenkt plannen en sluit contracten met een professionele en commerciële projectontwikkelaar. Voor deze kleine groep hebben de plannen alleen maar (financiële) voordelen. Voor een veel grotere groep van ruim 150 omwonenden heeft het plan alleen maar nadelen en zij zijn al die tijd niet of nauwelijks gevraagd om mee te praten en denken’, zo laat de bewonersgroep weten.

Geruchten
Ze steken hun ongenoegen over deze handelwijze niet onder stoelen of banken en daarbij is ook de geruchtenmachine op gang gekomen, sinds de bewoners zijn ‘overvallen met deze bouwplannen’, zoals ze het zelf omschrijven. Bewoners eisen nu duidelijkheid en opheldering over alle geruchten die de ronde doen: wie heeft met wie van tevoren al gesproken en vooral gezwegen over de plannen.

Stenen en lawaai in plaats van groen en rust
Volgens de bewoners heeft het plan geen enkele meerwaarde en lost het ook geen probleem op. Sterker nog, er komen alleen maar problemen bij, denken zij.
Bewoners zien de groene driehoek als een rustpunt in een hectische omgeving. ‘Als daar nog meer woningen gebouwd worden, is de balans compleet zoek, nog afgezien van andere problemen zoals hittestress. Nog meer stenen en lawaai in plaats van groen en rust.‘ Volgens de bewonersgroep staat ook de verkeersveiligheid op het spel. ‘Aan de Oude Baan komt veel extra verkeer, want de entree van de nieuwe woonwijk is gepland nabij Oude Baan 10.

In strijd met speerpunten gemeente
Volgens de bewoners zijn de plannen van De Bunte ook in strijd met zowat alle speerpunten waar de gemeente en de politiek zich sterk voor wil maken. In de notitie strooit de bewonersgroep dan ook royaal met citaten van politieke partijen uit raadsdebatten en verkiezingsprogramma’s om dit aan te tonen.

Wethouder: ‘Wij volgen dit aandachtig’
De notitie van de bewonersgroep stond gisteren op de agenda van de gemeenteraad bij de ingekomen stukken. In een begeleidend schrijven doen de bewoners een dringend beroep op de gemeenteraad en het College om geen medewerking te verlenen aan de verdere ontwikkeling van dit bouwplan. Reden voor CDA-raadslid Stijn Sips om wethouder Kees de Jong te vragen wat hij met deze noodkreet gaat doen. ‘In de eerste plaats is dit natuurlijk een zaak tussen de projectontwikkelaar en de bewoners. Maar wij volgen dit natuurlijk wel aandachtig,’ was de reactie van de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen