5 tips om te stoppen met alcohol drinken

Foto:

Ingezonden Uit jezelf stoppen met het drinken van alcohol kan lastig zijn. Niet alleen doordat een lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid snel is opgebouwd, maar ook omdat verschillende factoren een rol kunnen spelen bij overmatig alcoholgebruik. Deze 5 tips helpen je nuchter te worden en te blijven.

1. Stel duidelijke doelen
Het stellen van duidelijke doelen is van groot belang wanneer je besluit te stoppen met alcohol. Vraag jezelf af waarom je deze verandering wilt maken. Of het nu gaat om het verbeteren van je gezondheid, het herstellen van gebroken relaties, of het verminderen van financiële druk, een duidelijk doel zal je motivatie helpen versterken. Je kunt jezelf ook een challenge opleggen om simpelweg te kijken wat het stoppen met je doet.

2. Zoek steun bij vrienden en familie
De steun van vrienden en familie kan van onschatbare waarde zijn wanneer je stopt met drinken. Praat openhartig met je naasten over je beslissing, zodat ze weten waar je mee worstelt en ondersteuning kunnen bieden wanneer je dit nodig hebt. Een luisterend oor kan altijd helpen in moeilijke tijden en je extra motivatie geven.

3. Vermijd verleidingen en triggers
Identificeer situaties, plaatsen, en mensen in je omgeving die je verleiden om alcohol te drinken, en probeer ze te vermijden. In Dongen zijn er veel overmatige drinkers te vinden, waardoor het lastig kan zijn om alcohol uit de weg te gaan. Als je gewend bent om na het werk met collega’s een borrel te drinken, probeer dan een vervangende, alternatieve activiteit te plannen. Denk bijvoorbeeld aan een rustgevende wandeling in de nabijgelegen Loonse en Drunense Duinen.

4. Bereid je voor op mogelijke ontwenningsverschijnselen
Wanneer je stopt met alcohol na regelmatig (en overmatig) gebruik, is de kans groot dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Denk aan vervelende trillingen van je handen, veel zweten tijdens je slaap en heftige angstgevoelens. Probeer je hier van tevoren mentaal op voor te bereiden, bijvoorbeeld door je goed in te lezen in de mogelijke symptomen, en accepteer dat deze vervelende periode noodzakelijk is om van je afhankelijkheid af te komen.

5. Zoek professionele hulp
Sommige mensen moeten professionele hulp zoeken om veilig en succesvol te stoppen met alcohol drinken. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een ernstige verslaving waarbij medische begeleiding noodzakelijk is. Professionele hulp kan onder andere bestaan uit een ambulant behandeltraject bij een psycholoog of een tijdelijke opname in een afkickkliniek. Op Afkickkliniekwijzer vind je meer informatie over afkickklinieken en andere behandelopties om te stoppen met drinken.

Onthoud bij de keuze voor een behandeltraject dat aandacht en zorg voor de onderliggende oorzaken van het alcoholgebruik van groot belang is. Wanneer een behandeling alleen gericht is op detoxificatie, waarbij je het lichaam ontgift van de afhankelijkheid aan alcohol, is de kans op een terugval groot. Een succesvolle behandeling onderzoekt en behandelt ook de onderliggende oorzaken, zodat triggers verdwijnen en een pad naar herstel kan worden gevonden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen