Veel overmatige drinkers in Dongen

Foto: CC0/Creative Commons

Tien procent van de inwoners van Dongen is een overmatige dinker. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Met dat aantal heeft Dongen de dubieuze eer een toppositie te bekleden in het klassement van plaatsen in Brabant waar bovengemiddeld gedronken wordt.

In de Brabantse plaats Asten ligt het percentage met 11 nog ietsje hoger.  Het minst wordt in Brabant gedronken in Aalburg. Slechts 3 procent van de inwoners staat daar bekend als overmatige drinker, het laagste aantal van heel Nederland.

Een overmatige drinker is iemand die per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In heel Nederland is zo’n 1 op de 11 volwassenen (9 procent) een overmatige drinker.

Wanneer ongezond?
Om gezond te blijven moeten mensen hooguit vijf à zes glazen wijn of bier per week drinken. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een grote literatuurstudie die zaterdag wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. Aan het onderzoek werd ook meegewerkt door wetenschappers van het Erasmus MC.

In Nederland komt het advies van de Gezondheidsraad voor verantwoord alcoholgebruik overeen met de uitkomst van de studie: drink geen alcohol, of hooguit één glas per dag. In andere landen ligt die grens veel hoger.

De getoonde cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de afzonderlijke GGD-instanties en het CBS.

bron: rtlnieuws.nl

Reacties