We zijn gemiddeld 149 euro per maand kwijt aan abonnementen

Foto: Pixabay/afra32

De meeste Nederlanders zijn maandelijks tussen de 51 en 100 euro kwijt aan verschillende abonnementen. Een groot deel betaalt echter nog meer, waardoor het gemiddelde uitkomt op 149 euro per persoon.

Lidmaatschappen en abonnementen
Uit een panelonderzoek onder 2000 Nederlanders van vergelijkingssite Slimster.nl, uitgevoerd door Panel Inzicht blijkt dat de helft van Nederland maandelijks meer dan honderd euro betaalt voor diverse lidmaatschappen. Voor ruim één op de zes is dit zelfs meer dan 200 euro. Een klein percentage, 3 procent, geeft aan per maand meer dan 500 euro uit te geven aan abonnementen. Vermoedelijk gaat dit vooral om leaserijders met een auto-abonnement.

Streamen en de krant
Een deel van deze kosten gaat op aan telefoon-, internet- en tv-abonnementen. Driekwart van Nederland maakt hier gebruik van. Daarnaast is meer dan de helft van Nederland inmiddels geabonneerd is op een of meerdere streamingdiensten. Ook heeft ruim één op de vijf Nederlanders een abonnement op de sportschool en leest bijna één op de zes de krant (op papier of digitaal). Verder geeft bijna de helft van de zestigers (45 procent) aan maandelijks te betalen voor een loterijabonnement.

‘Blinde vlek’
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) typeerde abonnementen in 2019 als een ‘blinde vlek voor huishoudens’. En in het laatste Rapport Abonnementen, dat dateert uit 2021, stelt het voorlichtingsinstituut dat ‘bijna iedereen’ het aantal abonnementen dat hij of zij heeft onderschat. Een kwart van Nederland zou bovendien weleens vergeten een abonnement op te zeggen en dus onnodig te betalen.

KLIK HIER voor het volledige onderzoek

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen