Op reis met kinderen? Zorg voor toestemming van je partner!

Foto:

Ingezonden Als ouder is het belangrijk om te weten dat wanneer je op reis gaat met je kinderen naar het buitenland, je soms de toestemming van je (ex)partner nodig hebt. Dit is een belangrijke kwestie die elke ouder die van plan is om op vakantie te gaan met zijn of haar kinderen moet begrijpen en regelen.

Waarom is toestemming nodig?
Het doel van het vragen van toestemming is om ervoor te zorgen dat beide ouders op de hoogte zijn van de reisplannen van het kind. Het is ook bedoeld om te voorkomen dat een van de ouders het kind zonder toestemming meeneemt naar het buitenland. In het geval van gescheiden ouders kan het soms gebeuren dat een van de ouders niet op de hoogte is van de reisplannen van het kind. Johannie Brenders is scheidingsmediator en financieel adviseur bij BreAss in Dongen en krijgt regelmatig vragen van (gescheiden) ouders die met hun kinderen op vakantie willen gaan naar het buitenland.

Hoe krijg je toestemming?
Johannie vertelt: “Als je van plan bent om op vakantie te gaan met je kinderen, is het belangrijk om de toestemming van de andere ouder te krijgen vóórdat je vertrekt. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je een juridische overeenkomst moet opstellen en ondertekenen. In andere gevallen kan het voldoende zijn om een brief te schrijven waarin de andere ouder toestemming geeft voor de reis.” Op de website van de Rijksoverheid vindt u een formulier dat u kunt downloaden waarop toestemming verleend kan worden: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland

Wat als de andere ouder geen toestemming geeft?
Als de andere ouder weigert toestemming te geven voor de reis, moet je mogelijk juridische stappen ondernemen om toestemming te krijgen. Dit kan betekenen dat je een advocaat moet inschakelen en naar de rechter moet gaan om een rechterlijke uitspraak te verkrijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet krijgen van toestemming van de andere ouder kan leiden tot juridische problemen en zelfs tot strafrechtelijke vervolging. Die stappen wil je natuurlijk voorkomen. Zorg daarom dat u alles rondom uw scheiding vooraf bespreekbaar maakt met uw ex-partner. Hierbij kan mediator Johannie Brenders helpen. Zo kunt u onbezorgd op vakantie.

Conclusie
Als je van plan bent om met je kinderen naar het buitenland te reizen, is het belangrijk om de toestemming van de andere ouder te verkrijgen voordat je vertrekt. Het niet krijgen van toestemming kan leiden tot juridische problemen en strafrechtelijke vervolging. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de regels en procedures rond het verkrijgen van toestemming en neem de tijd om de nodige stappen te nemen voordat je op reis gaat. Een goede voorbereiding zal ervoor zorgen dat je vakantie soepel verloopt en dat je kinderen veilig en gelukkig terugkeren. Als je nog vragen hebt over het verkrijgen van toestemming, neem dan gerust contact op met Johannie Brenders van BreAss via 0162 – 317 660. Kijk voor de openingstijden op de website www.breass.nl

Cookieinstellingen