Indrukwekkende en drukbezochte dodenherdenking

De jaarlijkse dodenherdenking die donderdagavond plaatsvond trok veel belangstelling. Zowel in de Cammeleur als bij het vredesmonument in Park Vredeoord waren veel Dongenaren getuige van een indrukwekkend programma met sprekers, muziek en de traditionele kranslegging.

De belangstelling voor de dodenherdenking wordt ieder jaar groter. Ook de jongere doelgroep laat zich daarbij zeker niet onbetuigd. Het vormt een bevestiging voor het feit dat het 4 en 5 mei Comité Dongen op een, voor alle generaties passende, manier in de behoefte voorziet om eens per jaar stil te staan bij de vrijheid én de prijs die daar soms voor betaald wordt.

Het programma in De Cammeleur
In de Cammeleur spraken onder andere Gerard Jansen namens het voormalig verzet, Sjaak van Zon namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Leendert van Houwelingen van de Evangelichte gemeenschap HOOP namens de Dongense kerken. De muzikale omlijsting werd verzorgd door een ensemble van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en een zanggroep van Theaterschool Tintelbelle

Stille tocht en herdenking bij de Bevrijdingskapel
Na de viering volgde rond 19:30 uur een stille tocht via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat. De tocht eindigde bij de bevrijdingskapel en werd begeleid door leden van Breda City Pipes and Drums. Bij het monument volgden enkele toespraken, o.a. van burgmeester Marina Starmans, de Oekraïense vluchteling Nina Tavardkiladze en Mohamad Taha uit Syrië. Nina en Mohamad maakten veel indruk met hun verhalen over hun vlucht uit hun door oorlog geteisterde landen. Zij spraken tevens hun dankbaarheid uit over het feit dat ze in Dongen een veilig onderkomen hebben kunnen vinden.

Om 20:00 uur luidden de klokken en werd de Taptoe geblazen door Daniëlle Deleij, gevolgd door twee minuten stilte en de traditionele kranslegging, begeleid door leden van diverse scoutinggroepen uit Dongen. Er werden kransen gelegd namens de Gemeente Dongen, het Voormalig Verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de Groep Antifascisten Dongen en het Oranje Comité Dongen. Bij de herdenking bij de Vredeskapel werd de muzikale omlijsting  verzorgd door het ensemble van de Koninklijke Muziekvereniging Dongen en leden van Breda City Pipes and Drums. Aan het einde van de herdenking was er voor de vele aanwezigen gelegenheid tot het brengen van een groet bij het monument en in de bevrijdingskapel.

‘s  Gravenmoer
De plechtigheid in ’s Gravenmoer begon in de Hervormde (Martinus) Kerk, met onder andere een bijzondere muzikale bijdrage van de familie Blok (Karel  op trombone en Willemijn op viool). Onder klokgelui  vond daarna de stille tocht plaats. Ook hier was de publieke belangstelling groter dan vorig jaar. Muzikale bijdragen waren er van fanfare Euterpe en slagwerkgroep Crescendo. In de kerk  werd de muziek verzorgd door de christelijk gemengde zangvereniging Excelsior en organist R. Timmermans. Namens het College van B&W waren de wethouders Jansen en Kunst aanwezig in ’s Gravenmoer.

Bekijk een sfeerreportage van Jan Stads/Pix4Profs in de fotoserie bovenaan dit artikel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen