In memoriam: Dré van Loon

Foto:

Op 3 april overleed Dongenaar André van Loon, onder meer oud-lid van de Raad van Elf. De Vereniging der Veteranen verzorgden onderstaande In memoriam

Afscheid van onze tambour-maître André van Loon
Wij kregen enkele weken geleden een bericht dat het niet goed ging met André en een week later is hij al overleden. Niet te bevatten hoe snel dit is gegaan. André was een gezellige man met wie je goed kon feesten en organiseren. Een man met een lange staat van dienst in ons schôn en onvolprezen Peeënrijk. Hij was 9 jaar bij de Raad van 11 en daarna kwam hij bij de Vereniging der Veteranen waarvan hij lange tijd voorzitter was.

Tijdens onze vergaderingen was André vaak aanwezig, voorzien van zijn droge humor. Hij had meestal een ludieke rondvraag, maar daar waar nodig plaatste hij ook een kritische noot. Hij had niets met social media en dus ook niet met whatsapp. Mail las hij wel maar bij een appje moesten we nog toch nog even nabellen. Hij zette onlangs, na zo’n telefoontje, zijn whatsapp aan en er rolden meer dan honderd appjes over zijn scherm. Bij de carnavalsstichting heeft hij vele functies verricht. Bij de Veteranen was hij nauw betrokken bij het versieren van de zaal voor het Veteranenbal. Geen thema was hem vreemd want creaties kwamen er volop met onze groep bouwers.

André was de frontman van ons Harmonieke tijdens de carnavalsoptocht, hij marcheerde als een volleerd tamboer-maitre, met klompen voorzien van een L en een R, door de straten. Bij rotonden ging hij rechtsom en wij linksom. Hilarisch was dan zijn verbaasde blik. Of wij bleven na het omdraaien gewoon doorlopen en hij maar fluiten dat we terug moesten komen. Na de zoveelste keer niet luisteren vond hij het welletjes en we moesten in het gareel. Dan kon hij best streng zijn hoor, gevolgd door een glimlach. Afgelopen carnaval hebben we elkaar bij de start gemist waardoor hij pas in de Hoge Ham kon aansluiten.

André was jarenlang vaste deelnemer aan de carnavaleske raadsvergadering. Met zijn Boerenpartij liet hij als Heereboer weten hoe het ervoor stond in het Peeënrijk. Hij heeft jaren gepronkt met zijn verhalen over zijn topfokstier Hannibal waarmee hij vele prijzen had gewonnen. Hij gaf al eerder te kennen dat hij er een keer mee wilde stoppen en daarom zou 2023 waarschijnlijk de laatste keer worden. Hoe bijzonder zijn dan de woorden die zijn gesproken tijdens de aankondiging van zijn Boerenpartij dat, als hij zou stoppen, hoe het dan moest met de schalen worst en kaas die hij traditiegetrouw aan alle aanwezigen aanbood. Dat was voor een ander om in te vullen antwoordde Heereboer Dré.

Nu 7 weken later nemen wij noodgedwongen afscheid. Hoe Bizar is dit. André was nog steeds aan het werk. En juist nu de eindstreep in zicht was en hij definitief kon stoppen overkomt hem dit. Vorige week waren wij nog op bezoek en het zag er niet best uit, maar zo snel dat zag niemand aankomen. We hebben erg gezellig gekletst en hij genoot ervan. Tineke en André verhaalde over de uitstapjes met de cabrio. Tja dat kan nu dus niet meer. Wij namen afscheid en vroegen aan André “kunnen we nog iets doen”? Ja, zei hij. Terugkomen en dat hebben dan ook beloofd. Helaas moesten wij dit in het crematorium doen. Niet te geloven en zo onwerkelijk. Wat dan weer heel bijzonder is, is dat André om precies 11.11 uur is overleden. Hoe krijg je dit verzonnen……

André heel veel dank voor alle leuke en gezellige momenten die wij met jou hebben mogen beleven. Wij wensen Tineke, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte bij het verlies van André.

Namens de Vereniging der Veteranen

Frie Aarts
Voorzitter

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen