Dit is waarom gestreste mensen vanaf nu alleen nog maar online radio zullen luisteren

Foto: Unsplash

Ingezonden Als je een stressvolle periode tegemoet gaat, is het aan te raden om regelmatig muziek aan te zetten of zelfs zelf muziek te maken. Waarom? Op lang termijn zullen personen die dagelijks naar muziek luisteren, minder stress te ervaren.

Wat is dan de invloed van muziek op stress en is het voldoende om alleen maar de radio aan te zetten om je minder gestrest te voelen? In deze blog leggen we je uit hoe je hersenen muziek ontvangen en wat je met deze kennis kunt doen.

Muziek zorgt voor ontspanning
Mensen die muziek luisteren, of liever zelf muziek maken, zullen een beter geheugen hebben. Muziek versterkt namelijk de verbindingen in de hersenen die je geheugen en motoriek verbeteren. Tegelijkertijd leidt het luisteren naar je favoriete nummers ook tot een vermindering van de mate van cortisol, een hormoon dat zorgt voor stress. Muziek doet je hartslag en bloeddruk dalen, waardoor je ontspant van het luisteren naar muziek. Tijd om dus je favoriete radiostation aan te zetten en eens even goed te ontspannen!

Hoe effectief is muziektherapie?
Misschien denk je na het lezen van het bovenstaande dat muziek luisteren alleen zin heeft voor mensen die zich even niet zo lekker in hun vel voelen. Niets is echter minder waar, want onderzoekers zijn de effectiviteit van muziektherapie aan het onderzoeken. Hierbij gaat het net als hierboven genoemd is, opnieuw over zowel het luisteren naar muziek als het zelf maken van muziek. De therapie is bedoeld voor mensen die gevoelig zijn voor stress en niet geholpen zijn met psychologische hulp. Door samen met een therapeut naar muziek te luisteren en samen muziek te maken, leert de patiënt ontspannen en met minder stress door het leven te gaan. Als dat voor veel mensen niet als muziek in de oren klinkt?

Je favoriete radiostation vinden
Muziekinterventies zijn veelbelovend, maar zeker niet voor iedereen noodzakelijk om relaxt de dag door te komen. Zo helpt het voor velen al door gewoon de online radio aan te zetten en naar hun favoriete radiostations te luisteren. Waar de één fan is van de radiodeejays van Radio Veronica Live, zoals Sander Hoogendoorn en Marisa Heutink, kiest de ander liever voor om soul en jazz te luisteren bij Sublime FM. Ben je toch op zoek naar een radiostation dat klassieke nummers draait of juist happy hardcore? Ook dat kun je via online radio beluisteren. Niet iedereen ontspant immers van dezelfde muziekgenres, wat verklaart waarom er zoveel verschillende radiostations online te vinden zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen