Grimmige sfeer in raad door Motie van Treurnis van D66 over steunfonds

Foto: Pixabay License/Jackmac34

Volop irritatie, zichtbaar ongenoegen, harde woorden en een hoop venijn. De meeste tijd kan de gemeenteraad best aardig met elkaar door één deur, maar af en toe slaat de vlam genadeloos in de pan.

En dat gebeurde gisteren weer eens een keer. Aanleiding was de Motie van Treurnis die D66 indiende na de bespreking van een raadsinformatiebrief over het steunfonds. D66 wil dat de gemeente nu al € 500 extra toeslag uitkeert aan Dongenaren die die toeslag vorig jaar ook hebben gehad. De VVD, Volkspartij Dongen en het CDA willen wachten tot de wetgeving daarvoor op orde is; dit om te voorkomen dat achteraf misschien blijkt dat mensen er geen recht op hebben en dan terug moeten betalen.

Door: Bernadette Klerx

De motie van D66 kwam voor VVD, Volkspartij Dongen en CDA als een ‘volslagen verrassing’, en daarbij draaide het dan nog niet eens zozeer om de inhoud, maar ging het vooral over de manier waarop D66 dit onderwerp aan de kaak stelde.

De maat is vol
Toen het vraag- en antwoordspel tussen D66-raadslid Marieke Schouten en wethouder Ankie de Hoon over het steunfonds steeds meer op een discussie ging lijken, was voor CDA-raadslid Stijn Sips de maat vol en vroeg hij burgemeester Starmans om in te grijpen. ‘Wij hebben met elkaar duidelijk afgesproken dat we bij raadsinformatiebrieven alleen aanvullende vragen stellen die kort beantwoord kunnen worden en nu zijn we ineens in een debat beland. Het is prima als D66 dit onderwerp wil bespreken, maar dan moeten ze het als agendapunt op laten voeren zodat alle partijen zich gedegen voor kunnen bereiden en er ook hun zegje over kunnen doen.’ En dat was burgemeester Starmans wel met hem eens. ‘Dit gaat echt wel verder dan vraag en antwoord. Ik begrijp dus wel dat andere partijen daar iets van zeggen, ’reageerde ze op Marieke Schouten. En dat was voor D66 reden om een schorsing aan te vragen om te overleggen hoe de fractie nu verder wilde met de bespreking van het steunfonds.

Rapen zijn gaar
Toen een dik kwartier later de fractie van D66 met een Motie van Treurnis kwam, waren de rapen weer gaar. VVD, CDA en Volkspartij Dongen waren furieus over deze actie.

D66: geld is er al; wachten hoeft niet
Maar het onderwerp zat D66 duidelijk heel erg hoog; ze wil per se niet ‘lijdzaam afwachten’ tot er wetgeving is. ‘Daarmee laat het College juist die groep inwoners die onze hulp het hardst nodig heeft, in de kou staan’. D66 wil dat de gemeente nu meteen € 500 energietoeslag uitkeert aan de inwoners met een inkomen onder de grens van 120% van het minimuminkomen. Het College wil wachten tot de wetgeving daarvoor op orde is. En dat duurt zeker nog enkele maanden. Maar volgens D66 was het helemaal niet nodig om te wachten. ‘Dat geld hebben we al gekregen van het Rijk, dat staat al op onze rekening. En dat mogen we al uitgeven. Sterker nog, andere gemeentes in onze regio hebben dat al lang gedaan,’ betoogde D66-raadslid Joeri de Jong. En Marieke Schouten: ‘U wilt nu voor een grote groep Dongenaren niets doen uit angst dat er straks een handjevol mensen is dat terug zou moeten betalen. Maar daar kunnen we toch wel iets op verzinnen’.

Niet ongebreideld geld uitkeren
Maar volgens wethouder Ankie de Hoon was het niet zo eenvoudig als het leek. ‘Het gaat wel iets verder dan ergens iets op verzinnen’, zei ze. ‘Wij kunnen niet zomaar ongebreideld geld gaan uitkeren zonder juridische grondslag. Wij hebben ervoor gekozen om iedereen tot een inkomensgrens van 140% van het minimunloom te helpen, maar wel op basis van zorgvuldigheid en dat betekent dat wij wachten tot de wet op orde is. Als we ook maar een gaatje kunnen vinden om mensen te helpen, dan doen we dat. Daar kunt u op rekenen, ’ beloofde ze.

Verwijten
De motie van D66 was helemaal verkeerd gevallen bij Volkspartij Dongen, VVD en CDA, zo bleek na een tweede schorsing. De sfeer werd er steeds grimmiger door en de verwijten over en weer klonken steeds luider.

VVD: Handelen volgens de wet
VVD-raadslid Frans den Broeder had geen goed woord over voor de actie van D66. ‘Het gaat hier om forse bedragen; we hebben al heel veel regelingen om mensen te helpen en er is ook al heel veel geld uitgekeerd. Gemeentes moeten handelen volgens de kaders van de wet. Hoe kun je dan een Motie van Treurnis indienen tegen een College dat zich aan de wet wil houden?’

Harde woorden
Harde woorden waren er ook van CDA-fractievoorzitter Stijn Sips. Hij was witheet van woede en gaf de D66-fractie er flink van langs. ‘Deze motie is een complete verrassing voor ons. We worden er allemaal stil van,want we hebben net afspraken gemaakt met elkaar over hoe we onderwerpen behandelen en dan gaat één partij het tegenovergestelde doen. Dàt zou eigenlijk een Motie van Treurnis verdienen. Je kunt het ergens mee oneens zijn, maar om dan maar meteen met moties te gaan strooien, dat is wel het laagste wat je kunt doen.’

Geen Toeslagenaffaire 2.0
En over de inhoud van de motie was hij ook duidelijk. ‘Wij willen niet het risico lopen dat mensen straks uitkeringen terug moeten gaan betalen omdat ze er achteraf gezien geen recht op hadden. Wij willen hier in Dongen absoluut geen Toeslagenaffaire 2.0. Daar gaan wij pertinent voor liggen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen