Heilig Hart wil gymonderwijs dichter bij nieuwe school

De Gymzaal aan de Otterdonk
De Gymzaal aan de Otterdonk
Foto: vennen.nl

Een onderzoek naar de toekomst van de gymzaal Otterdonk wordt meegenomen bij de voorbereidingen van IKC De Biezen. De uitkomsten daarvan worden begin volgend jaar verwacht. Dat antwoordde wethouder Denise Kunst op vragen van D66-raadslid Gitta Camfferman.

Aanleiding was een brief van de Medezeggenschapsraad van Heilig Hart over het gymonderwijs aan de leerlingen van die school. De groepen 3 t/m 8 van Heilig Hart gaan nu voor hun gymlessen naar De Salamander en dat is volgens de MR al best een flinke afstand, die veel reistijd kost. Het nieuwe IKC Heilig Hart komt aan het Kloosterpad. En dat is nog verder van De Salamander af. De gymzaal aan de Otterdonk zou dan een mooi alternatief zijn, want dat is altijd nog veel dichter bij dan De Salamander, zo vindt de MR van de Heilig Hartschool.

Door: Bernadette Klerx

Veel reistijd
‘De groepen 6 t/m 8 moeten nu 2 x per week 3 kilometer fietsen om te gymmen, en de groepen 3 t/m 5 moeten zelfs wandelen, wat 20 minuten enkele reis kost, tijd die beter besteed kan worden aan lessen’, zo stelt de MR in haar brief.‘De nieuwbouw staat straks nog verder van De Salamander af; dit gaat de leerlingen en leerkrachten dus nog meer reis- en lestijd kosten dan nu al het geval is’. In de brief vraagt de MR daarom ook of de gemeente mee wil kijken naar andere mogelijkheden. Zelf zou ze het liefst naar de Bolk aan de Bolkensteeg gaan, maar ook de Otterdonk vindt ze, vanwege de kortere afstand, een prima alternatief. Heilig Hart zou daar dan samen met De Biezenkring gebruik van kunnen maken.

In een eerdere schriftelijke reactie aan de MR heeft het College al aangegeven dat de keuze voor De Bolk eigenlijk geen optie is, want dat gebouw is geen eigendom van de gemeente en ‘de gemeente verwijst in eerste instantie altijd naar zalen die eigendom zijn van de gemeente.’ De gymzaal aan de Otterdonk is volgens de gemeente ook lastig, want die heeft niet genoeg capaciteit om leerlingen van de Biezenkring en Heilig Hart te laten gymmen.

Maximale afstanden
‘Wij begrijpen dat het voor leerlingen en school prettig is als een gymzaal zo dicht mogelijk bij een school is, maar bij het bepalen van gymlocaties voor scholen moeten we rekening houden met de capaciteit in de beschikbare zalen en volgen wij onze Verordening Voorzieningen Onderwijshuisvesting. In die verordening zijn maxima aangegeven voor de reisafstand van een school tot een gymzaal. En voor de Heilig Hart valt De Salamander binnen die maximale afstand,’ laat het College weten.

De gymzaal aan de Otterdonk stond in de nieuwbouwplannen voor IKC De Biezen overigens op de nominatie om gesloopt te worden, tot ongenoegen van een aantal raadsfracties. Ook die drongen aan op een gedegen onderzoek voordat de slopershamer gehanteerd wordt. Het College gaat nu het voorstel van de MR meenemen in dit onderzoek.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen