College van B & W in de clinch met bestuurder Stichting Initia

Foto:

In een brief aan het College van B & W, ondertekend door directeur-bestuurder a.i. Bert-Jan Kollmer, mede namens Heilig Hartschool directeur Joris Vuurens,  beschuldigt Kollmer wethouder Kunst van het willen en wetens niet spreken van de waarheid tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag  24 november over het aannamebeleid van de Heilig Hartschool.

Het College reageert vandaag getergd met een brief aan de Raad van Toezicht van Stichting Initia. Volgens het College van B & W bevat de brief van de heer Kollmer zowel diverse feitelijke onjuistheden als ook ernstige aantijgingen jegens wethouder Kunst. “Om die reden wenden wij ons rechtstreeks tot u als toezichthouders” aldus het College, dat aangeeft zich niet te herkennen in de uitspraken die in de brief door de bestuurder a.i. en de locatiedirecteur worden gedaan en zich hiervan te distantiëren.

De brief van Bert-Jan Kolmer is een reactie op uitspraken van wethouder Kunst in de gemeenteraadsvergadering van  donderdag 24 november, zoals beschreven in het artikel op dongen.nieuws.nl van 25 november: Noorderpoort onder de slopershamer. In dat artikel wordt de reactie van wethouder Kunst op een vraag van D66 over onduidelijkheid over de leerlingenaantallen bij de nieuwe Heilig Hartschool  weergegeven  “Heilig Hart heeft zelf een aannamebeleid vastgesteld. Dat is gebaseerd op 407 leerlingen, het aantal waarop de nieuwbouw van de Heilig Hart wordt gebouwd. Blijft de school toch structureel groeien, dan heeft ze recht op extra ruimte, maar die moet dan in eerste instantie gevonden worden in leegstand bij andere scholen van het schoolbestuur en dat is in dit geval De Vlinderboom in West 2.” aldus wethouder Kunst tijdens de gemeenteraadsvergadering. Kollmer daarover: “hiermee suggereert de wethouder dat het de keuze van de Heilig Hartschool is om niet alle leerlingen die zich aandienen vanuit De Beljaart toe te laten. Wij constateren hierbij dat de wethouder willens en wetens de waarheid niet vertelt. Het is niet de school zelf die zich aan de 407 leerlingen maximaal wil houden, het is de `opdracht’ van de wethouder om dat te doen.”

De beoogde nieuwbouw van IKC Beljaart, waarin de Heilig Hartschool gevestigd zal worden

In een reactie aan de Raad van Toezicht van Initia, laat het College weten het volledig oneens te zijn met de inhoud van de brief van Kollmer. “De opstelling, inhoud en woordkeuze die door uw bestuurder a.i. in de brief worden gekozen, doen op geen enkele wijze recht aan de inspanningen die het gemeentebestuur (college en raad) en de gemeentelijke organisatie van Dongen in de afgelopen jaren samen met de schoolbesturen hebben gedaan op het gebied van onderwijshuisvesting en ook in de huidige bestuursperiode zullen gaan doen, zoals recent vastgelegd in de Programmabegroting 2023-2026.” zo meldt het College, dat aangeeft dat een van de voorgangers van de heer Kollmer in maart 2021 namens Initia afspraken heeft gemaakt over het spreidingsbeleid met de andere schoolbesturen, dat ervoor moet zorgen dat scholen in nieuwe gebouwen geen leegloop veroorzaken in andere scholen – een solidair principe – en dat scholen met name huisvesting bieden aan kinderen uit hun eigen wijk. De gevolgen van deze afspraak zijn volgens het College later verankerd in het programma van eisen voorde nieuwbouw van IKC Beljaart. “De gemeenteraad heeft op basis van dat programma van eisen een krediet voor de nieuwbouw van het IKC toegekend in december 2021.”

“De heer Kollmer wenst nu eenzijdig deze afspraken te wijzigen” aldus het College. “Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken gevoerd over dit thema: zowel met de heer Kollmer als ook collectief met alle schoolbestuurders in de gemeente. Daarbij is zowel door de gemeente als door de andere schoolbesturen telkens respectvol en redelijk gesproken. Wij herkennen ons daarom niet in de uitspraak van de heer Kollmer “dat elk redelijk gesprek hierover gemist wordt”. Dat het huidige bestuur van Initia de afspraken van eigen voorgangers niet wenst uit te voeren, verbaast ons niet alleen. Het stelt ons ook teleur en het brengt schade toe aan het vertrouwen en de samenwerking tussen onderwijs en gemeente in Dongen.”

De huidige locatie van de Heilig Hartschool in de Schoolstraat

Volgens Bert-Jan Kollmer is er een goede reden om de afspraken die gemaakt zijn, te herzien. “De situatie in Dongen is na 2021 ingrijpend veranderd. Zo is de Noorderpoort gesloten. Dit leidt tot ingrijpende wijzigingen in de leerling stromen en de druk op de Heilig Hartschool zal alleen maar toenemen. Initia heeft dus meerdere redenen om zich niet te houden aan deze in een andere tijd gemaakte afspraken betreffende de 407 leerlingen. Op basis van de huidige leerlingenprognoses kunnen we verder constateren dat het besluit om een nieuwe school voor maximaal 407 leerlingen te bouwen, allang achterhaald is. Als de Heilig Hartschool / IKC Heilig Hart alle haar aangeboden leerlingen toelaat zouden we wellicht een school voor 500-600 leerlingen moeten bouwen. We begrijpen dat dit meer huisvestingsmiddelen betekent, maar we missen al elk redelijk gesprek hierover.” Dat laatste wordt dus nadrukkelijk door het College betwist.

Waar Kollmer het College om een rectificatie verzoekt, omdat de volgens hem willens en wetens verkeerd verspreide informatie schadelijk is voor Initia, staat het College hier lijnrecht tegenover: “het gegeven dat de heer Kollmer zonder het gesprek met gemeente en collega-schoolbesturen aan te gaan – hoewel hij daarvoor een uitnodiging heeft ontvangen van de gemeente op 29 november – zich desondanks met feitelijke onjuistheden en kwalijke aantijgingen, ook persoonlijk gericht aan de wethouder, wendt tot pers en raad, schaadt het vertrouwen en de relatie. Dit vinden wij onacceptabel. Wij hechten eraan hierover op korte termijn met u in gesprek te gaan” vraagt het College in de brief aan de Raad van Toezicht van Stichting Initia.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen