Noorderpoort onder de slopershamer

Foto:

Het gebouw van basisschool De Noorderpoort wordt zo snel mogelijk gesloopt. Een nieuwe bestemming voor het gebouw is niet in beeld en daarnaast is het gebouw zo sterk verouderd en in zo’n slechte onderhoudsstaat, dat opknappen en behouden veel te veel kost: 1,9 miljoen euro. Zelfs al zou het hoognodige aan het gebouw opgeknapt worden voor bijvoorbeeld een tijdelijke bestemming, gaat het al snel 1 miljoen euro kosten. Slopen kost ook geld, maar veel minder dan opknappen voor een tijdelijke of andere bestemming. Dat was de niet mis te verstane boodschap, die wethouder Denise Kunst gisteren mee gaf aan de gemeenteraad.

Door: Bernadette Klerx

Sloop is de beste oplossing
De Noorderpoort heeft sinds dit schooljaar zijn deuren moeten sluiten omdat het leerlingenaantal al enkele jaren onder de opheffingsnorm lag. Het gebouw komt daarmee terug in handen van de gemeente. Die wil het zo snel mogelijk slopen om vandalisme en overlast voor de buurt te voorkomen. Andere (tijdelijke) bestemmingen zoals opvang van vluchtelingen of asielzoekers, zijn wel onderzocht, maar niet haalbaar gebleken. De gemeente ziet daarom geen andere mogelijkheid dan het gebouw te slopen.

IKC De Biezen
De sluiting van de Noorderpoort bracht naast veel emoties bij personeel, ouders en leerlingen ook nog een ander probleem mee. De Noorderpoort zou namelijk samen met de Biezenkring het nieuwe IKC De Biezen gaan vormen. Maar nu blijft de Biezenkring alleen over en moeten de plannen voor het nog te bouwen IKC dus aangepast worden. De Biezenkring is overigens sinds de sluiting van De Noorderpoort gegroeid met 73 leerlingen: van 188 leerlingen vorig tot 261 leerlingen nu. De sloop van De Noorderpoort wil overigens niet zeggen dat het nieuwe IKC op die plek wordt gebouwd. Wethouder Denise Kunst: ‘Dat de Noorderpoort wordt gesloopt, wil niet zeggen dat het nieuwe IKC daar wordt gebouwd. De definitieve locatie hebben we nog niet bepaald. Dat proces loopt nog, maar we nemen daar binnenkort een besluit over, antwoordde de wethouder op vragen van D66.

Hogere kosten
Vragen en zorgen waren er ook in de gemeenteraad over de overschrijdng van de budgetten. De wethouder houdt er nu al rekening mee dat de 23,4 miljoen euro die de nieuwbouw van vier nieuwe scholen (Heilig Hart, Anspach, Biezen, en ’s Gravenmoer) gaat kosten, niet voldoende is. Oorzaken zijn de krapte op de huidige markt en de tekorten aan materialen. Zoals het er nu voorstaat, zou er voor de vier nieuwe scholen samen 3,5 miljoen euro meer nodig zijn. OVD-raadslid Bas Evegaars werd er een beetje onrustig van. ‘Ik maak me zorgen over die extra kosten. Komt het IKC De Biezen toch niet in gevaar?’, wilde hij weten. Wethouder Kunst kon hem enigszins geruststellen. ‘Wij doen er alles aan om de bouw van IKC De Biezen door te laten gaan en er is ook geen enkele aanleiding om daar nu van af te wijken. Het traject is bovendien al gestart.’

Leerlingenaantallen Heilig Hart
De raad wilde ook nog duidelijkheid over de leerlingenaantallen bij de nieuwe Heilig Hartschool. De nieuwe school zou nu al te klein zijn voor de grote toestroom van leerlingen. ‘Er is onrust ontstaan over de grote aantallen nieuwe leerlingen bij Heilig Hart. Wat gebeurt er als de leerlingenprognoses structureel hoger blijven? Heeft Heilig Hart dan recht op meer ruimte?, vroeg D66-raadslid Gitta Camfferman. Ook daar was wethouder Denise Kunst duidelijk over: ‘Heilig Hart heeft zelf een aannamebeleid vastgesteld. Dat is gebaseerd op 407 leerlingen, het aantal waarop de nieuwbouw van de Heilig Hart wordt gebouwd. Blijft de school toch structureel groeien, dan heeft ze recht op extra ruimte, maar die moet dan in eerste instantie gevonden worden in leegstand bij andere scholen van het schoolbestuur en dat is in dit geval De Vlinderboom in West 2.’

Lees ook: Problemen Biezenkring op Jeugdjournaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen