Foto van de week

Foto: Marianne Schrijver-Lievense

Deze week presenteert Fotoclub Dongen U een foto met als titel “Paniek” van Marianne Schrijver-Lievense. Het is deze keer een zwart-wit foto in een vierkante uitsnede.

Hiervoor heeft de maakster uiteraard bewust gekozen. De foto’s welke in de meeste gevallen met een digitale fotocamera geschoten worden, zijn in kleur. Het is aan de fotograaf om de kleurenopname al dan niet om te zetten naar zwart-wit. Dit gebeurt dan met behulp van een fotobewerkings-programma op de computer. Binnen onze vereniging gebruiken de meeste leden een bepaalde versie van Photoshop. In sommige gevallen kan een zwart-wit uitvoering krachtiger zijn dan in kleur. Vandaar dat wij in onze rubriek “Foto van de week” bewust foto’s afwisselen in kleur en zwart-wit.

Deze foto is – net als twee weken geleden van haar man Frans: Privas)- ook een “vakantiefoto”. De maakster: “Deze foto werd gemaakt in Coux. Coux is een gemeente in het Franse departement Ardèche in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Dit plaatsje ligt ten oosten van Privas, de hoofdstad van het departement waartoe Coux behoort. Het is een zeer authentiek en fotogeniek dorpje. Het is klein en telt slechts 2000 inwoners. Het was heerlijk om daar rond te dwalen. Tijdens mijn wandeling kwam ik deze dame tegen. Zij viel mij op door haar frêle en onverzorgde voorkomen. We raakten in gesprek. Zij vond het goed dat ik foto’s van haar maakte. Tijdens ons gesprek gaf ze aan ceramiste te zijn geweest, maar kon dit jammer genoeg niet meer door haar door reuma vergroeide handen. Ze vertelde over haar werk en waar ze had gewoond, maar plots veranderde haar houding. Zij raakte in paniek. Een zeer kwetsbare vrouw, die moeite heeft om zich in haar huis en omgeving waardig en goed staande te houden. Gelukkig woont ze in een klein dorpje en daar zal zeer zeker op haar worden gelet. Fijn dat dit kan! “

Tot zover het verhaal van Marianne. Het is fijn dat ze haar foto op deze manier onderbouwd heeft. De kijker ziet alleen het beeld en kan daar zelf alles bij bedenken. Ik denk dat iedereen die deze foto ziet vast ook wel in die richting gedacht zou hebben. Een boeiend portret in een toepasselijke omgeving. Een omgeving die nodig is voor de foto, maar ook niet te veel aandacht vraagt. Een indringende opname, waar Marianne zeker blij mee is.

Bent U geïnteresseerd? Neem contact op met Henk van Roode: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen