Kelten – wie zijn dat? Lezing door Johan Hendriks

Foto:

Maandag 10 oktober 20.00 uur Cammeleur

Kelten – wie zijn dat?

Kelten zijn ín! Er is altijd wel ergens in Europa een grote Keltententoonstelling die veel bezoekers trekt. De aandacht gaat dan uiteraard uit naar de vaak fantastisch mooie objecten die de Kelten voor ons hebben achtergelaten in graven en nederzettingen. De fraaie catalogi die die exposities begeleiden zijn zonder meer altijd de moeite waard. Heel vaak komt daarin de vraag naar voren wat de Kelten nu eigenlijk waren. En vrijwel altijd wordt daar geen antwoord op gegeven. Althans geen bevredigend antwoord. Dat maakt de Kelten mysterieus. Was het een volk, een natie, een samenraapsel van verschillende groepen, een culturele eenheid of niet meer dan een aanduiding van Grieken en Romeinen van ‘barbaren’ die ten noorden van de beschaafde wereld woonden ? In deze lezing wordt nader op die vraag ingegaan.

Of er een bevredigend antwoord wordt gegeven is aan de toehoorder. De eersten die met de Kelten in aanraking kwamen, en daarover schreven, waren de Grieken. Wat schreven ze en vooral waarom deden ze dat ? En over wie hadden ze het dan ? In hun voetsporen volgden de Romeinen die menig robbertje met Kelten hebben uitgevochten. Dat beïnvloedde hun verslaglegging die daardoor zeer gekleurd is. Is op basis daarvan dan toch iets objectiefs te melden ? Wel als we kijken naar de resultaten van grootschalige archeologische onderzoeken. Dan zien we dat er ten noorden van de Alpen een indrukwekkend leefklimaat bestond dat helaas de geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald vanwege de eenvoudige reden dat ze zelf niets opschreven.

Maar uit de geschiedenis en de wijze waarop ze hun samenlevingen vorm gaven, afhankelijk van factoren als tijd, ruimte en kennis krijgen we zicht op hun waarden en normen en de verbeelding daarvan in wat we zijn gaan noemen ‘de Keltische cultuur’. Inzicht geven in het denken daarover en de uitingen daarvan staan centraal in deze lezing. Waardoor we wellicht iets meer te weten zijn gekomen over wie de Kelten nu eigenlijk waren.

De avond wordt georganiseerd door de Heemkundekring Dongen. Spreker deze avond is Johan Hendriks. Drs. Johan Hendriks (1954), studeerde MO-Geschiedenis (Tilburg) en Archeologie (Amsterdam), was werkzaam aan de lerarenopleiding in Tilburg, als gemeentelijk archeoloog van Dordrecht en als hoofd van het culturele erfgoed in de gemeente Breda. Hij was al eerder te gast en heeft bewezen boeiend te kunnen vertellen.

Entree voor leden gratis. Niet leden € 2,=

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen