90 jaar Van Schijndel Metaal: Open Dag op zaterdag 3 september

Foto:

Op zaterdag 3 september viert Van Schijndel Metaal uit Dongen haar 90 jarig bestaan met een Open Dag voor heel Dongen.

Met het bereiken van de respectabele leeftijd van 90 jaar is Van Schijndel Metaal één van de oudste bedrijven van Dongen. “Maar we zijn nog steeds springlevend” zegt eigenaar Jessica van Schijndel. Op 27 augustus 1932 werd het bedrijf opgericht door Jan van Schijndel en Nel van Schijndel – Jacobs, de opa en oma van Jessica. In 1932 begonnen zij aan de Gerardus Majellastraat 70 een winkel in ijzerwaren met daarachter een fabriek voor producten van staal. De fabriek kwam uit op de Kerkstraat, nummer 51. “Jan hield zich voornamelijk bezig met de fabriek, terwijl Nel het gezicht was van de winkel. Zij stond bekend om haar prachtige uitspraken. Als er iemand om een metalen schep kwam zei ze ‘ik heb ze met grote stelen en met kleine stelen, maar de grote stelen het meest'” vertelt Jessica.

“In die tijd was Dongen de bakermat van de schoenindustrie en Van Schijndel Metaal had veel klanten in die sector” vervolgt Jessica. “In de jaren 60 werd dit aangevuld met de productie van koelkasten onder de naam Intercool, aan de Nieuwstraat in Dongen. Deze koelkasten werden wereldwijd geëxporteerd. Voor het lakken gebruikte Intercool een in die tijd revolutionair nieuwe techniek: poedercoaten. In de loop van de jaren die volgden, ontwikkelde het bedrijf zich verder zich tot een totaalleverancier op het gebied van plaatwerk. Tegenwoordig maakt Van Schijndel Metaal geen koelkasten meer. Wij ontwerpen, ontwikkelen en produceren tegenwoordig allerlei producten uit dunne metaalplaat: zoals omkastingen voor koffieautomaten en voor parkeersystemen, informatiezuilen en laadpalen en high tech onderdelen voor bijvoorbeeld machines die chips maken voor computers.”

Als we vragen wat Van Schijndel Metaal onderscheidt van andere spelers in de markt zegt Jessica: “er zijn ontzettend veel metaalbedrijven in Nederland.  Het feit dat wij producten ook poedercoaten, zodat we een mooi eindproduct kunnen leveren, geeft Van Schijndel Metaal echt een meerwaarde. Daarnaast zijn we, als bedrijf met 40 werknemers, erg flexibel en dat stellen onze klanten op prijs. Bij grotere bedrijven, met soms wel honderden werknemers, is de flexibiliteit vaak minder.  Samenwerking op de lange termijn staat bij ons hoog in het vaandel, zowel met klanten als met leveranciers, en wederzijds vertrouwen is erg belangrijk. Al deze zaken maken van Schijndel Metaal tot een uniek bedrijf.”

Jan en Nelly van Schijndel – Jacobs bij de viering van het 15 jarig bestaan van het bedrijf in 1947

Met 40 werknemers is Van Schijndel Metaal ook een belangrijke werkgever in de gemeente Dongen. “We doen er ook veel aan om de jongeren te interesseren voor het vak. We werken veel samen met scholen, zoals het Cambreur College en de Anspachschool” aldus Jessica van Schijndel. “Dat zijn hele leuke projecten en doordat de leerlingen het bedrijf beter leren kennen krijgen ze ook een beter beeld van wat hier allemaal gebeurt. Dat wekt hun interesse op en regelmatig zien we dan zo’n leerling later terug als werknemer in ons bedrijf. De meeste van onze werknemers komen uit Dongen of de nabije regio. Ze komen op de fiets naar het werk en hebben geen last van files.”

Een foto van de werkplaats rond 1970

De toekomst ziet Jessica met vertrouwen tegemoet. “We blijven constant bezig met de ontwikkeling van het bedrijf. De komende vijf jaar zetten we in op nog meer automatisering. Dat gaat niet te koste van het aantal werknemers maar verhoogt wel de productiviteit en daarmee dan ook de omzet. En ook in de metaalbedrijven is duurzaamheid een belangrijk thema. Een duurzame toekomst is voor iedereen van belang.”

Op zaterdag 3 september is iedereen tussen 11:00 uur en 14:00 uur welkom een kijkje komen nemen achter de voordeur van het moderne bedrijf aan de Rijensestraatweg 65. “Er wordt ‘gewoon gewerkt’ zodat iedereen kan zien hoe het hier in zijn werk gaat, en de medewerkers van Van Schijndel Metaal nemen alle tijd om te vertellen wat ze aan het doen zijn.

De huidige fabriek anno 2022 met de meest moderne en specialistische machines om nauwkeurig dun plaatwerk te kunnen maken

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen