Dongen Toen en Nu

08 apr 2022, 13:40 Nieuws
dongentoenennu
Elke week ziet u hier een foto uit de serie 'Dongen TOEN en NU' van Ad Hessels.
Hoe zag Dongen er in de loop der jaren uit? Er verandert ongemerkt best veel. En dan is het maar goed dat er foto’s zijn, zodat je kunt vergelijken. Amateurfotograaf Ad Hessels fotografeert Dongense gebouwen en situaties die in de loop der tijd veranderd zijn. De foto's van TOEN zijn door Ad zelf gemaakt of aan hem geschonken. De foto's van NU zijn: allemaal door Ad gemaakt. Daarbij is geprobeerd om zoveel mogelijk vanuit dezelfde positie te fotograferen zodat de veranderingen goed tot uiting komen.
Alle foto's uit de serie Dongen TOEN en NU die Ad gemaakt heeft kun je ook bekijken op de website www.dongentoenennu.com
André van Hilst
avh
Het karakteristieke pand op de kruising van de Tramstraat met de St. Josephstraat dateert uit de jaren 30 van de vorige eeuw. De benedenverdieping heeft al die tijd dienst gedaan als winkelruimte. Bij de oudere Dongenaren is de naam van supermarkt André van Hilst nog steeds bekend. Later was hier de EDAH gevestigd, waarna Intertoys jarenlang in dit pand te vinden was. Na een verbouwing die de komende maanden gaat plaatsvinden zal de winkel annex koffiebar van Dongense Dingen/Brabantse Dingen, samen met dongen.nieuws.nl vanaf 1 september 2022 hier te vinden zijn.
Hoek Hoge Ham-Gasthuisstraat
dten
Op deze hoek is in de loop der jaren aardig wat veranderd. Wat opvalt is het fraaie gebouw op de plek waar je nu de Mgr. Poelsstraat in rijdt. Dit gebouw heeft plaats moeten maken voor deze doorsteek. Ook de bocht naar de Hoge Ham is rigoureus aangepakt.
Hoek Korte Sint Josephstraat- Tramstraat (nu: Looiersplein)
kimenai3
Hoek Hoge Ham/Geer


Een kijkje op de hoek Hoe Ham/Geer Op de oude foto zien we nog het huis dat plaats moest maken voor een ruimere doorgang naar de Geer. In de voormalige apotheek worden nu diverse appartementen gevestigd. ook verder in de Hoge Ham zien we op de oude foto panden die de tand des tijds niet overleefd hebben.
Den Hespel
hespel
De website dongen.nieuws.nl was slechts enkele dagen oud toen 'Den Hespel' op 7 april 2010 volledig afbandde. Het monumentale pand dat stamt uit +/- 1655 moest geheel als verloren worden beschouwd. Enkele jaren later werd den Hespel herbouwd met oog voor de oorspronkelijke vormen. Heden ten dage is Den Hespel weer een drukbezocht restaurant met groot terras.
Gerardus Majellastraat
gm2502
In de Gerardus Majellastraat vind je Kapsalon Vereggen op nummer 27. Vroeger was daar de Kruindenierswinkel van Kees en Gonda Haast
Lage Ham (kruising met Noorderlaan)
lageham
Links zien we het pand Lage Ham 34, gezien vanaf de Noorderlaan. Inmiddels bevindt zich op deze plaats een rotonde, die de nieuwe wijk De Beljaart ontsluit
Muziekhandel Nollen
nollen
Muziekhandel Nollen was één van de vele bekende winkels in de Tramstraat in de tweede helft van de vorige eeuw.
Tandarts Sicking
toenennu
Noem de naam Sicking en bij vele oudere Dongenaren komt spontaan een trauma naar boven. Tandarts Louis Sicking werd gevreesd vanwege de niet al te subtiele manier waarop hij met zijn patiënten en met name hun gebitten omging. Een tand trekken was voor Sicking dagelijks werk. In zijn vrije tijd was Sicking een fervent goochelaar. Na zijn praktijk in Dongen, verhuisde hij naar Baarle-Nassau, alwaar door hem in 1983 een goochelmuseum werd ingericht, bestaande uit goochelattributen en een bibliotheek. Het pand op de foto moest plaats maken voor het Looiersplein.
De melkbabriek
melkfabriek
Op deze foto's zien we de De Coöperatieve stoomzuivelfabriek Dongen en de appartementen die ervoor in de plaats zijn gekomen
In onderstaande film zien we beelden van De Coöperatieve stoomzuivelfabriek Dongen anno 1973 opgericht in 1889 (kleurenfilm opgenomen door Ben Lugtenberg)
In het Nieuwsblad van het Zuiden van18-04-1941 werd aandacht besteed aan de opening van de 'melkfabriek'
melkfabriek1
Sint Josephkerk
josephkerk
Op deze foto zien we de voormalige Sint Josephkerk, die in 2009 werd gesloopt
De Sint Josephkerk werd gebouwd onder architectuur van Hubert van Groenendael en werd ingewijd op 30 september 1907. De naam van de patroonheilige toont aan dat Dongen een plaats was waar veel industriearbeiders woonden. De kerk was een driebeukige kruisbasiliek met een vijfzijdig afgesloten koor. In 1958 werd de kerk nog uitgebreid met twee traveeën en een nieuwe ingangspartij in de stijl van de Delftse School.
Het dalend kerkbezoek maakte dat de kerk in 2003 aan de eredienst werd onttrokken. De stichting Sint Joseph Blijft ijverde fel voor het behoud van het gebouw. Dit mocht niet baten. In 2009 werd de kerk gesloopt. Alvorens de sloop begon werd de spits van de vieringtoren van het gebouw getakeld. Deze heeft een plekje gekregen tegenover de plaats waar de kerk stond. Op de plaats van de kerk zijn inmiddels woningen gebouwd.
Café Krasnapolsky
kras
Op deze foto zien kijken we naar de hoek van het huidige Looiersplein. Vroeger stond daar het bekende Café Krasnapolsky.
Uit het boek: kroegentocht Dongen

Het pand op de hoek van de Tramstraat en de Hoge Ham werd gebouwd rond 1900. De eerste die hier een koffiehuis begon was C. van Pelt. Het was een centraal punt in Dongen zo naast het nieuwe tramstation. Het station was er gekomen toen in 1904 de tramrails ook naar Tilburg werden doorgetrokken. Het café fungeerde ook als wachtplaats voor de tramreizigers en deed dienst als fietsenstalling. Als er passagiers zaten te wachten in het café werd een rode vlag uitgehangen. In 1916 veranderde het koffiehuis van eigenaar toen C.B. Wouters-Mols het pand ging huren en het café overnam. Toen hij op 74-jarige leeftijd stopte, was hij hier 24 jaar kastelein geweest. Het pand was eigendom van de heer Oomens, een R.K. priester.

boekkroegen2