Witte vliegjes...wat zijn het en hoe kom je er vanaf?

08 sep 2021, 16:20 Nieuws
wittevlieg
Wikimedia Commons
Dongen is de laatste dagen steeds heftiger het domein van de witte vliegjes. Wat zijn het eigenlijk en wat kun je er tegen doen?
De witte vlieg bevindt zich vaak aan de onderkant van de bladeren van planten en bomen, waar zij zich voedt met de plantsappen. Ze richt zich vooral op de jongere bladeren bovenin de plant. De witte vlieg (officiele naam Aleyrodidae), ook wel bekend als motluis, is een wit vliegje met doorzichtige vleugels. Het zijn zachte, gevleugelde insecten die bijna overal te vinden zijn. Ze zijn zo klein dat ze meestal goed verstopt en niet te zien zijn.
In Dongen is dat duidelijk niet meer het geval. Lekker buiten zitten op een zwoele zomeravond als vandaag zit er helaas niet in want de witte vliegen hebben zo'n beetje alle tuinen van ons dorp als hun territorium geclaimd
Welke schade veroorzaakt de witte vlieg?
Witte vliegen zuigen plantensappen en produceren op hun beurt een kleverige substantie die bekend staat als honingdauw. Honingdauw is vervolgens de basis voor schimmelvorming op de bladeren. De aanwezigheid van honingdauw is een teken dat de witte vliegen dagenlang hebben gevoed. Je kunt ook mieren zien die worden aangetrokken door de honingdauw. Vooral de grotere larven van de witte vlieg scheiden veel honingdauw uit. Daarnaast produceren de larven ook een waslaag op hun rug waardoor de plant vervuilt raakt.
Doordat de witte vlieg de plantsap opzuigt zal de plant verzwakken. Bladeren zullen verwelken, worden bleek of geel en de groei zal worden belemmerd. Daarnaast fungeren de witte vliegen als overdragers van plantenvirussen.
We zijn op internet eens op zoek gegaan naar natuurlijke manieren om de witte vlieg te bestrijden. Of het werkt weten we dus niet, maar deze tips van de website www.ongediertezelfbestrijden.nl willen we je niet onthouden.
1. Witte vlieg bestrijden met Azijn
Witte vlieg bestrijden met azijn is een natuurlijke manier om van ze af te komen. En dat doe je het beste op de volgende manier. Neem een plantenspuit en gooi een flinke scheut met azijn in de fles. Voeg hier water bij en je azijn bestrijdingsmiddel is klaar. Spuit nu alle alle bladeren en takken in waar je witte vliegen en eitjes ziet zitten. Zitten de witte vliegen en de eieren er naar een paar dagen nog steeds? Herhaal dan de stappen.
2. Zeep
Zeep gebruiken om de witte vlieg te bestrijden werkt over het algemeen erg goed. Doe het als volgt. Neem een plantenspuit en mix een flinke scheut zeep/afwasmiddel met water. Net als bij de zeep methode: zitten de witte vliegen en de eieren er naar een paar dagen nog steeds? Herhaal dan de stappen.
3. Knoflook
Knoflook om witte vliegjes te bestrijden, ja je leest het goed. Breng wat water aan de kook in een pan en voeg hier 3 teentjes knoflook aan toe. Laat het heel even afkoelen gooi hier nog een scheut met afwasmiddel bij en giet het in een plantenspuit. spuit vervolgens de bladeren die besmet zijn in met de knoflook mix.
4. Biologische neemolie
De witte vlieg bestrijden met Biologische neemolie. De olie kan je op groenten, fruitbomen en bloemen worden gespoten om eieren, larven en volwassen witte vlieg te doden. Meng een scheutje neemolie met water in een plantenspuit. Spuit alle bladoppervlakken (inclusief de onderkant van bladeren) tot ze helemaal nat zijn. neemolie is misschien wat onbekend het het heeft vele voordelen.
Voordelen:
  • Doodt eieren, larven en volwassen insecten
  • Voorkomt en controleert schimmelziekten
  • Conform voor gebruik in biologisch tuinieren
  • Binnen of buiten gebruiken op bomen, struiken, bloeiende planten, fruit en groenten
  • Kan worden gebruikt tot de dag van de oogst
Witte vlieg op bloemkool
Heb je dus witte vliegjes op je tomatenplant zitten of heb je ze op je bloemkool of een ander kool soort zitten dan is neemolie zeker aan te raden. Aangezien dit een biologisch product is. Mocht je last hebben van witte vlieg op je boerenkool dan is dit meestal de koolwittevlieg.