AutoMaatje voor ouderen blijft onverminderd groot succes

Foto: De Dalfser Marskramer

Het project ANWB AutoMaatje blijft een onverminderd groot succes. Ondanks de coronacrisis, waardoor een aantal maanden niet gereden kon worden, is het aantal ritten en het aantal deelnemers ruim binnen de verwachtingen gebleven. In de eerste maanden van 2020 hebben 37 vrijwilligers 1200 ritten gereden voor 225 Dongense ouderen. In 2019 zijn er 1596 ritten gereden.

AutoMaatje is een initiatief van de ANWB dat in Dongen opgepakt is door de gemeente en de Stichting Welzijn Ouderen Dongen, die voor de uitvoering en coördinatie zorgt. Het mooie aan AutoMaatje is dat het een project voor en door inwoners is. Vrijwilligers brengen hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een kleine onkostenvergoeding met de auto naar een bestemming en weer terug naar huis.

Door: Bernadette Klerx

AutoMaatje is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen, maar niet kunnen autorijden, fietsen of gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daardoor kunnen ze vaak niet actief deelnemen aan de maatschappij en ligt eenzaamheid op de loer. Het AutoMaatje heeft naast een praktische ook vooral een sociale functie.  Het project ging vorig jaar als een speer van start en overtrof al snel alle verwachtingen. Het had zich dan ook al snel een stevige plaats verworven in Dongen. Het tweede jaar, 2020, ging al net zo goed van start als het eerste ‘met veel deelnemers, ritaanvragen en enthousiaste chauffeurs’, laat het College van B&W in een tussentijdse rapportage aan de gemeenteraad weten . Maar toen kwam corona en nam de onrust toe met als gevolg dat vanaf eind maart de ritten helemaal gestaakt werden.

Toch hebben de vrijwillige chauffeurs in die periode ook contact gehouden met de mensen die zij normaal van A naar B vervoeren. Zo kon de sociale functie in ieder geval nog een beetje in stand blijven. Vrijwilligers belden deelnemers regelmatig op of stuurden een kaartje.

Vanaf half juni zijn de ritten weer mondjesmaat opgepakt omdat er toch behoefte was aan noodzakelijk vervoer voor medische doelen zoals dagbesteding voor mensen met dementie. Vanaf juli mochten er ook weer andere ritten gereden worden, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen.

Er werden ritjes gemaakt naar de supermarkt , kapper, huisarts, de kerk of sportclubje en uiteraard ook naar familie en vrienden. Al met al heeft Corona de gestelde doelen niet in de weg gestaan. Er zijn sinds de start in 2019 in totaal 1200 ritten gereden voor 225 ouderen, die van het AutoMaatje gebruikmaken. Het aantal vrijwillige chauffeurs ligt met 37 zelfs boven de verwachting.

Reacties