Isabelle Lafeber vertelt haar verhaal in documentaire

Foto:

De Dongense Isabelle Lafeber (20) schreef in 2019 ‘5 weken tegen angst’, een autobiografisch boek over angst en paniekaanvallen. Vandaag lanceert isabelle, samen met filmmaker Joris de Man, een documentaire onder de titel ‘Angst overwinnen betekent beginnen’

Terwijl het boek vooral handreikingen bevat over hoe om te gaan met een angststoornis en hoe er vanaf te komen, gaat de documentaire, die vanaf vandaag op Youtube staat vooral in op het persoonlijke verhaal van Isabelle. “Het boek moet je inderdaad meer zien als een hulpmiddel bij het oplossen van een angststoornis. Het bevat tips van doktoren en zaken die mij geholphpen hebben. Deze documentaire is meer autobiografisch. In 2016 werd vastgesteld dat ik een angststoornis had. Dag in, dag uit had ik last van paniekaanvallen. Ik ging aan de slag met verschillende psychologen, artsen en fysiotherapeuten om mijn angststoornis onder controle te krijgen.”

“Ik wist niet wat me overkwam toen ik voor het eerst een paniekaanval kreeg” vertelt Isabelle. Ik liep met mijn vader in de stad en vanuit het niets begon ik ineens te zweten, kreeg ik hartkloppingen en voelde ik druk op mijn borst. Ik zei: pap, ik denk nu echt dat ik doodga, je moet een ambulance bellen”. Hij zei me rustig te worden en goed adem te halen en het zakte gelukkig weer weg. Ik wist toen nog niet dat dat mijn eerste paniekaanval was en dat het hier allemaal begon.”

Al snel kreeg Isabelle bijna dagelijks last van paniekaanvallen, die zo ernstig waren dat ze de deur eigenlijk niet meer uit durfde. In eerste instantie leverden bezoeken aan de huisarts nog geen duidelijkheid op. Maar Isabelle ging zich steeds slechter voelen, durfde het huis niet meer uit, kreeg het vaak benauwd en belandde in een neerwaartse spiraal. “Ik kreeg het op een gegeven moment zelfs van licht voedsel of een glas water al benauwd, zo erg dat ik besloot om niet meer te eten. Ik viel enorm af en op het moment dat ik nog maar 43 kg woog, sleepten mijn ouders , die zich ook geen raad meer wisten, naar de huisarts. “ Ze moet onderzocht worden, je moet haar helpen” zeiden ze tegen de arts.

Bekijk hier de documentaire (tekst gaat door onder de film)

Na diverse onderzoeken bleek dat er fysiek eigenlijk niets gevonden kon worden. “Er was maar één ding wat echt mis was, en dat waren mijn eigen gedachten” vertelt Isabelle.” Daarop werd de diagnose ‘angststoornis’ vastgesteld, waardoor er eindelijk een gerichte behandeling kon gaan plaatsvinden. Daarbij heeft Isabelle veel steun gehad met GGD psycholoog Randy Seelen en fysiotherapeut Freek Rijvers van Fysio Attent. “Met hen had ik een klik. Ik voelde me veilig. Zij hebben me langzaam aan uit het dal omhoog getrokken. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor.
Deze documentaire geeft een indringend beeld van de persoonlijke situatie van Isabelle. Waar zij in het boek ‘5 weken tegen angst’ vooral tips geeft aan lotgenoten hoe je om kunt gaan met angststoornissen en wat je kunt doen om ze te overwinnen, stelt ze zich in deze documentaire kwetsbaar op door haar persoonlijke verhaal te delen met de kijker.

Joris de Man, een jonge filmmaker uit Dongen, produceerde en monteerde de indrukwekkende documentaire van 15 minuten. “Zo’n verhaal grijpt je wel aan en zet je aan het denken. Ik heb geprobeerd om het geheel over te brengen op een manier die bij Isabelle past. Het is nu echt haar verhaal. Isabelle vertelt haar ervaringen vanaf het begin van deze donkere periode in haar leven. De documentaire ontwikkelt zich via die weg naar een positief en hoopvol einde. Ik denk dat we daarin wel geslaagd zijn.”

“Ik wil het fenomeen ‘angststoornissen’ vooral bespreekbaar maken” zegt Isabelle. Vele honderdduizenden Nederlanders hebben angstgevoelens en voelen zich niet begrepen. Dat is ook lastig want de signalen zijn moeilijk op te pikken. “Via deze documentaire op Youtube hoop ik veel mensen te bereiken en ik hoop ook van harte dat mensen die de documentaire zien en zelf met deze gevoelens te kampen hebben, er vertrouwen in krijgen dat er een uitweg is. Want die is er echt!”

Reacties