Geen vuurwerkverbod in Dongen, wel strengere regels landelijke overheid

Foto: Pixabay License/nidan

In Dongen is de komende jaarwisseling geen sprake van een vuurwerkverbod.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er in de decembermaand weer bijstand van de politie, en worden de normale gezamenlijke acties met de politie uitgevoerd. “Een algeheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod zou in de praktijk nauwelijks handhaafbaar zijn. We controleren als gemeente Dongen (boa’s) in samenwerking met politie dus vooral op bekende overlastplekken en op basis van klachten. Natuurlijk zetten we ook uitgebreid communicatie in om goede voorlichting te geven over de regels en te waarschuwen voor de gevaren van verkeerd gebruik van (illegaal) vuurwerk.”

In Dongen vonden er, voorafgaand aan en tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020, enkele vuurwerkincidenten plaats. Eind november verloor een 15-jarige jongen enkele vingers als gevolg van het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. Op 23 december raakte een 17-jarige Dongenaar licht gewond door vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling werd met vuurwerk een ruit vernield op basisschool de Vlinderboom en brak er brand uit in een woning aan de Weide, waarbij enkele huisdieren het niet overleefden.

In januari van dit jaar vroeg dongen.nieuws.nl aan de fractievoorzitters in de Dongense gemeenteraad hoe zij dachten over een eventueel lokaal vuurwerkverbod of het instellen van vuurwerkvrije zondes in ons dorp. Lees hun reacties HIER. Het onderwerp heeft nadien niet meer als punt op de agenda van de gemeenteraadsvergadering gestaan.

Verboden vuurwerk vanaf 2020
De landelijke overheid heeft de regels rondom vuurwerkgebruik- en verkoop wel behoorlijk aangescherpt voor de komende jaarwisseling. Consumenten mogen vanaf 1 december 2020 een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers deze producten niet meer op voorraad hebben.

Verboden vuurwerkproducten
Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. U mag deze producten ook niet meer afsteken:

vuurwerk uit de categorie F3. De categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking;

  • knalvuurwerk (zoals rotjes);
  • knalstrengen (zoals Chinese matten);
  • enkelshotsbuizen (single shots);
  • vuurpijlen.
  • Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Handhaving bij vuurwerkverkopers vanaf 1 december 2020
Inspectiediensten voeren controles uit bij vuurwerkverkopers. Zij controleren of verkopers voldoen aan de regelgeving. De inspecties kijken bijvoorbeeld naar de brandveiligheid in de winkel. En of de vuurwerkproducten aan alle eisen voor legaal vuurwerk voldoen.

Toegestaan vuurwerk vanaf jaarwisseling 2020-2021
Afsteken van fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) en siervuurwerk uit categorie F2 mag nog wel tijdens de jaarwisseling. Voorbeelden van toegestaan vuurwerk zijn compounds, fonteinen en sterretjes.

 

 

 

 

Reacties