‘De Restzetel’ is de allereerste Dongense podcastserie

Foto:

Vanaf zaterdag 12 september is de allereerste podcastaflevering van ‘De Restzetel’ te beluisteren. Op laagdrempelige wijze wordt de luisteraar binnen een half uurtje bijgepraat over de Dongense politieke actualiteit.

Podcastmakers Stefan van den Bosch, Harrie Broeders en Tjietse Broeders nemen plaats op de restzetel en verkondigen wekelijks de ongehoorde stem. Met dit eigentijdse audiomedium wil ‘De Restzetel’ fungeren als intermediair tussen de lege publieke raadszaaltribune en de Dongense huishoudens. Zij hopen zo de lokale politiek voor zoveel mogelijk Dongense inwoners toegankelijk, inzichtelijk en begrijpelijk te maken.

Afgelopen donderdag kwam de gemeenteraad voor de eerste keer na de zomervakantie bijeen. De volksvertegenwoordiging sprak over de herbenoeming van burgemeester Starmans en het nieuwe afvalinzamelsysteem. Voor podcastproducers Stefan (24), Tjietse (33) en Harrie (65) was dit een ideale moment om met dit nieuwe project te starten. Al jaren missen de betrokken Dongenaren geen enkele raadsvergadering. Zo was Stefan tot deze zomer actief D66-lid, maar vertrok hij bij de Dongense fractie voor dit project. Harrie was meer dan veertig jaar werkzaam in het sociale domein en is sinds zijn pensionering een actieve vrijwilliger in deze sector. Tjietse stopte begin dit jaar als politiek commentator van Weekblad Dongen. Zijn scherpe pen wordt sinds zijn vertrek door de vele, trouwe Weekbladlezers gemist.

Beluister hier de teaser van de nieuwe podcast

Verrijking
Een podcast is een digitaal geluidsbestand dat je overal en altijd kan luisteren. De mannen zijn er van overtuigd dat de onpartijdige en onafhankelijke podcastserie een verrijking is voor het lokale medialandschap. Stefan: “Het lokale media-aanbod is nu grotendeels schriftelijke verslaglegging. De podcast is ideaal vanwege het gebruiksgemak. Je downloadt gratis de aflevering via een podcastapp of onze website en beluistert het via je smartphone, laptop of P.C. Dat kan op het moment wanneer het jou het beste uitkomt. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, als je onderweg bent of tijdens huishoudelijke werkzaamheden.” Van den Bosch adviseert de geïnteresseerde luisteraar om gratis te abonneren op de podcast en verwijst iedereen hiervoor naar de facebookpagina en de website: www.restzetel.nl.

Spreekrecht
Behalve scherpe analyses van raadsvergaderingen, beschouwingen van het collegebeleid en besprekingen van de actualiteit, luistert De Restzetel naar de ongehoorde stem van de Dongenaar. In de openingsrubriek “Het Spreekrecht” kan iedere inwoner gebruik maken van de zendtijd. In maximaal 1 minuut kan de inspreker de zendtijd gebruiken om een compliment, vraag of klacht te delen. Zo bereiken de mannen wederzijds betrokkenheid. Het viel hen namelijk op dat tijdens de raadsvergaderingen de publieke tribune worden bezocht door een klein, vast groepje belangstellenden. “Terwijl wij er van overtuigd zijn dat alle Dongenaren het interessant vinden hoe de €60 miljoen van hun belastinggeld door de Dongense politici wordt uitgegeven”, vermoedt Harrie.

Gespreksstof
De podcastmakers zijn niet bang dat ze te weinig gespreksstof hebben om met wekelijkse regelmaat een aflevering te produceren. Corona, De Cammeleur en de WMO zijn terugkerende thema’s. Maar er staan nog meer interessante onderwerpen op de politieke agenda. Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijkt nog ver weg maar de heren hopen dat met deze podcast de Dongense burgers dichterbij de lokale politiek te brengen. “Een plaatselijke democratie functioneert op haar best als burgers zich verbonden voelen bij de lokale samenleving. Door onze open, onafhankelijke en laagdrempelige berichtgeving willen wij dit bewerkstelligen. Onze podcastserie is succesvol als het opkomstpercentage tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen hoger liggen dan de laatste keer” wenst Tjietse.

Reacties