‘Crash op de Hei’, aangrijpend boek van Dongenaar Mark de Weerd

Foto:

Op 1 november 2019 werd er, nabij de crashplaats, aan de Gemeentenweg in Dongen-Vaart een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning en de crash van de Halifax LW653 op 25 mei 1944. Na zo’n 3 jaar aan onderzoek, verschijnt vandaag, 26 mei 2020, het verhaal van de crash ook in een boekwerk.

Dongenaar Mark de Weerd deed de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek naar de crash. Hij sprak getuigen en bepaalde de exacte locatie door met behulp van een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig terug te vinden. Via allerlei archieven, instanties én het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Een pagina uit het boek ‘Crash op de Hei’

In totaal kwamen 14 familieleden uit Engeland en één uit Australië eind oktober vorig jaar een weekend  naar Dongen om aanwezig te zijn bij de onthulling van de plaquette ter herdenking aan de zeven Engelsen die tijdens de crash omkwamen. In een korte ceremonie  werd stilgestaan bij de heldhaftige bemanning, die streed voor onze vrijheid.

“Ik kijk met veel trots terug op dat weekend” aldus een trotse Mark de Weerd. “Ik heb de afgelopen jaren veel uren gestoken in het onderzoek naar deze crash. en ik vond dat dit boek er moest komen, uit respect voor de bemanning van het vliegtuig en hun families want zij zijn ook trots op hun voorouders.”  Het aangrijpende boek ‘ Crash op de Hei’ bestaande uit 138 bladzijden, vertelt over de crash en wat daaraan vooraf ging, korte biografieën van de bemanningsleden en algemene kennis over de Halifax bommenwerpers. Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven door Dongenaar Mark de Weerd en gaat 8 euro kosten. De prachtige voorkant is door illustratrice Anne de Swart gemaakt en ook in het boek zelf is veel beeldmateriaal te vinden. Voor een exemplaar van het boek kunt u contact opnemen via het email-adres: [email protected]

Reacties