Het is vandaag 29 februari, een bijzondere dag

Foto: dongen.nieuws.nl

Vandaag vieren in Nederland ruim 11.000 mensen hun verjaardag. Schrikkeldag blijkt verder een populaire trouwdag in februari te zijn. Dat meldt CBS.

Wat is een schrikkeljaar?
De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in het decreet van Canopus van 6 maart 237 v.Chr. om de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger op de seizoenen aan te laten sluiten. Het werd eerst in de juliaanse kalender toegepast als een extra dag die na 23 februari werd ingevoegd, waardoor de maand februari eens in de vier jaar 29 dagen duurde. De nummering van de dagen in februari eindigde in een schrikkeljaar niettemin net als in de andere jaren op 28. De schrikkeldag was namelijk een ‘nummerloze’ dag, ingelast tussen de 23ste en de 24ste februari. Later stapte men van de nummerloze dag af. De schrikkeldag kreeg een eigen nummer, waardoor de maand februari in een schrikkeljaar 29 dagen telt.

Jarig op schrikkeldag
Op 29 februari 2020 kunnen 466 kinderen die vier jaar geleden werden geboren voor het eerst hun verjaardag op schrikkeldag vieren. In totaal zijn ruim 11 duizend mensen in Nederland op schrikkeldag jarig. Zes van hen worden honderd. Een verjaardag op schrikkeldag is bijzonder, omdat het maar een keer in de vier jaar voorkomt. In een schrikkeljaar worden er op de 29e iets minder kinderen geboren dan op een vergelijkbare weekdag in februari. Zo werden er in 2012 op een gemiddelde woensdag in februari 508 kinderen geboren en op woensdag 29 februari 475. Ook in eerdere schrikkeljaren is een dergelijk verschil zichtbaar.

Populaire trouwdag
In februari wordt doorgaans weinig getrouwd, maar een bijzondere dag als de 29e is wel populair. In 2016 viel 29 februari op een maandag. Toen trouwden 428 stellen, tegen 277 op een gemiddelde maandag in februari van dat jaar. In 2008 was schrikkeldag een vrijdag en werden maar liefst 486 stellen in de echt verbonden, twee keer zo veel als op een gemiddelde vrijdag in februari in 2008. In 2004 viel de 29e op een zondag, een dag waarop maar heel weinig getrouwd wordt. Schrikkeldag 2000 was een relatief populaire trouwdag: er trouwden bijna drie keer zoveel stellen als normaal op een dinsdag in februari dat jaar. En wist je dat in Nederland de schrikkeldag traditioneel een dag is waarop vrouwen mannen mogen uitnodigen voor een afspraakje? Ook het huwelijksaanzoek is op 29 februari van oudsher aan de rolverwisseling onderhevig.

Reacties