Ballon-reisje van Oost naar West

Foto:

Woensdag 29 januari vertoont Cinemaclub Dongen de film “Ballon” in het theater De Volckaert.

Duitse geschiedkundigen hebben vastgesteld dat in de periode 1961-1989, de periode tussen de bouw en val van de Berlijnse muur, ruim 80.000 Oost-Duitsers hebben geprobeerd naar West-Duitsland te vluchten. 800 moesten dit met de dood bekopen en ca. 5.000 zijn daarin geslaagd.

Wanhoop en het vooruitzicht van vrijheid dreven vele DDR-burgers tot het uiterste, zowel wat betreft durf als creativiteit. Zo ontsnapten zij door zich te verstoppen onder karkassen van geslachte varkens, door het graven van tunnels en zelfs door het zwemmen over de Baltische zee. De meeste spectaculaire is echter die van de gezinnen Strelzyk en Wetzel. Via een advertentie voor een luchtbalonnenfestival komt Gunter Wetzel op het idee. Samen met zijn vriend Peter Strelzyk maken ze een plan om met vier volwassenen en vier kinderen te ontsnappen naar West-Duitsland. 900 m2 linnen, een platform van 2 m2, onderdelen van een kachel, een gaskachel en wasdraden is het materiaal waarmee ze de ballon maken.

 

Regisseur en scenarist Michael Herbig heeft een realistische film gemaakt. Hiervoor heeft hij volop contact gezocht met de beide families en gebruik gemaakt van het vuistdikke rapport dat de Stasi, de geheime Oost-Duitse politie, over de gezinnen opstelde. Naast het realistische heeft dit geleid tot een uiterst spannende film die je vanaf de eerste minuut meeneemt in het avontuur van beide families.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs € 7,50 en voor leden van de cinemaclub € 5,00.

Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties