Blog: Bert en Frank op weg tijdens de Arctic Challenge

Foto:

Afgelopen zaterdag vertrokken Bert en Frank de Langen  vanaf vliegveld Twente voor een stevige winterse uitdaging: de Arctic Challenge.

De Arctic Challenge is een toertocht voor personenauto’s door Scandinavië, waarbij de unieke rijbeleving van de deelnemers op de eerste plaats komt. Daarnaast is het een mooie test voor de deelnemende duo’s en voor de voertuigen om te zien hoe er omgegaan wordt met vermoeidheid, tegenslag en kameraadschap. En dat onder arctische omstandigheden die je in Nederland niet gauw zult mee maken. Bestemming van deze Arctic Challenge is de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een retourtrip van ruim 7.000 kilometer, die 9 dagen afgelegd moet worden. De twee hebben er duidelijk zin in, maar nog belangrijker vinden zij dat ze met deze prestatie fondsen willen binnenhalen voor Wensambulance Brabant,  het goede doel wat zij aan hun rit gekoppeld hebben.

Op dongen.nieuws.nl houden Bert en Frank een blog bij, zodat we vanuit onze luie stoel hun verrichtingen en ervaringen kunnen volgen. Hieronder de tweede blog (klik hier voor de eerste blog)

Etappe 4: Bodø – Sirkka ± 860 km
We zijn vanmorgen om 09.00 uur vertrokken met onze etappe. Eerst een stukje zuidelijker en dan landinwaarts richting Zweden. Onderweg was alles helemaal wit, ook de weg. Dat houdt in dat je daar je rijstijl op moet aanpassen. Zeker als je naar beneden gaat moet je inhouden, want als je bijvoorbeeld moet remmen voor een bocht, dan heb je het gewicht van de auto niet mee, en dan gaat het makkelijk fout.

Omdat je steeds meer vertrouwen krijgt, ga je makkelijk sneller rijden en als je dan tijdens dalen geen snelheid terug neemt, wordt het riskant. Wij rijden wat rustiger dan de andere teams.
We hebben vandaag dan ook twee keer moeten stoppen om andere teams te assisteren. Een was er bij het passeren van een tegenligger met de rechterwielen naast de weg weg gezakt. Met behulp van vier teams hebben we de auto er na 1 uur uit gekregen.

De tweede keer was een auto uit de bocht gevolgen. Deze hadden ze er zelf nooit uit gekregen, maar gelukkig stopte er een vrachtwagen  en die heeft hem er uit getrokken. Je kunt dit zien op de foto’s. We hebben na de eerste etappe de coordinaten gekregen van onze eindbestemming, daar blijven we 2 dagen om leuke dingen te gaan doen. Onze aankomsttijd zal iets van 22.30 zijn, we rijden langzamer dan gepland omdat het sneeuwt, en het  zicht dan minder is.

De uiteindelijke bestemming van deze Arctic Challenge is de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een retourtrip van ruim 7.000 kilometer, die 9 dagen afgelegd moet worden. De twee hebben er duidelijk zin in, maar nog belangrijker vinden zij dat ze met deze prestatie fondsen willen binnenhalen voor het goede doel wat zij aan hun rit gekoppeld hebben.
“We hebben gekozen voor Wensambulance Brabant” vertelt Bert. “Ik ben al een paar keer in aanraking gekomen met het bijzondere werk van deze groep vrijwilligers, die ervoor zorgt, dat terminaal zieke maensen nog één keer naar hun favoriete plek kunnen gaan. Nog een laatste maal het ouderlijk huis zien, naar familie toe of een dagje naar het strand. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. WensAmbulance Brabant maakt dit mogelijk met professionele vrijwilligers.” Team 3 Stoomberg heeft op www.geef.nl een eigen pagina aangemaakt waarop giften voor wensambulance Brabant kunnen worden gedoneerd.

Reacties