Blog: Bert en Frank op weg tijdens de Arctic Challenge

Foto:

Afgelopen zaterdag vertrokken Bert en Frank de Langen  vanaf vliegveld Twente voor een stevige winterse uitdaging: de Arctic Challenge.

De Arctic Challenge is een toertocht voor personenauto’s door Scandinavië, waarbij de unieke rijbeleving van de deelnemers op de eerste plaats komt. Daarnaast is het een mooie test voor de deelnemende duo’s en voor de voertuigen om te zien hoe er omgegaan wordt met vermoeidheid, tegenslag en kameraadschap. En dat onder arctische omstandigheden die je in Nederland niet gauw zult mee maken. Bestemming van deze Arctic Challenge is de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een retourtrip van ruim 7.000 kilometer, die 9 dagen afgelegd moet worden. De twee hebben er duidelijk zin in, maar nog belangrijker vinden zij dat ze met deze prestatie fondsen willen binnenhalen voor Wensambulance Brabant,  het goede doel wat zij aan hun rit gekoppeld hebben.

Op dongen.nieuws.nl houden Bert en Frank een blog bij, zodat we vanuit onze luie stoel hun verrichtingen en ervaringen kunnen volgen. Hieronder de eerste blog

Etappe  1: vliegveld Twente – Hamar (Zweden) ± 1.265 km
We zijn zaterdag  net goede zin en goed weer vertrokken vanaf vliegveld Twente. Na wat uitzoeken hebben we besloten via de ferry van Putgarden de route naar Denemarken te nemen.
Daar aangekomen ging de ferry herlaas  net weg, en moesten we een half uur wachten. Vervolgens zijn doorgereden om met de ferry naar Helsingsborg in Zweden te gaan. Aangekomen in Zweden zijn we via Gotenburg en Oslo naar Hamar gegaan. Eindpunt eerste etappe was namelijk de olympische schaatsbaan in Hamar. We waren daar om 01.17uur  en kwamen als laatste aan.

Etappe 2: Hamar – Namsos (Noorwegen) ± 575 km
We zijn doorgegaan via weg nr 3 richting Trondheim. Vrij kort op deze route kwamen we een Eland tegen midden op de weg. Doordat we een ledbar verlichting op het dak hebben kon Bert deze gelukkig op een haar na ontwijken. Hij moest flink in de remmen, en vervolgens een uitwijkmanoeuvre maken, die dankzij de 4WD gelukt is. Daar zijn we echt goed weg gekomen.

Later werden de wegen steeds slechter en het zicht steeds minder. Eind 2e etappe was bij een benzine station in de buurt van Namsos We zijn daar precies op tijd aangekomen.

Etappe 3: Namsos – Bodø ± 550 km
Toen door Via Mosjoen naar Bodø.  Op die route werd het steeds moeilijker rijden, er lag al sneeuw en we kregen steeds sneeuwbuien. Deze route hadden we op tijd kunnen rijden echter door de slechte omstandigheden hebben we er 21 min langer over gedaan. Aankomst hotel 18.30, en daar waren we aan toe. Na een biertje en wat eten zijn we als een blok in slaap gevallen.

In de tussenstand die opgemaakt werd na bovenstaande etappes staat de equipe van Bert en Frank nu op een verdienstelijke tiende plaats.

De uiteindelijke bestemming van deze Arctic Challenge is de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Noorwegen. Een retourtrip van ruim 7.000 kilometer, die 9 dagen afgelegd moet worden. De twee hebben er duidelijk zin in, maar nog belangrijker vinden zij dat ze met deze prestatie fondsen willen binnenhalen voor het goede doel wat zij aan hun rit gekoppeld hebben.
“We hebben gekozen voor Wensambulance Brabant” vertelt Bert. “Ik ben al een paar keer in aanraking gekomen met het bijzondere werk van deze groep vrijwilligers, die ervoor zorgt, dat terminaal zieke maensen nog één keer naar hun favoriete plek kunnen gaan. Nog een laatste maal het ouderlijk huis zien, naar familie toe of een dagje naar het strand. Het lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben, is dat echt niet altijd vanzelfsprekend. WensAmbulance Brabant maakt dit mogelijk met professionele vrijwilligers.” Team 3 Stoomberg heeft op www.geef.nl een eigen pagina aangemaakt waarop giften voor wensambulance Brabant kunnen worden gedoneerd.

Reacties