Column Jessica Groothart: Vijgen… en kokoswater

15 jul , 12:00 Columns
jessica71

Vijgen… en kokoswater

Hartje zomer brengt een overvloed aan eetbare oogst met zich mee, waarbij vijgenplanten nu hun
vruchten afwerpen. Toch is er van de vijgenplant meer te oogsten dan ‘alleen’ de lekkere zoete vruchten. Dat zou zomaar iets te maken kunnen hebben met verfrissend water…

Met een vijgenplant kun je veel kanten op. Origineel is het een struik, maar hij is ook te verkrijgen als 'boom’ (vijgenstruik op stam) of als leiplant, zodat je hem tegen bijvoorbeeld een muur kunt geleiden. Je kunt hem ook in een pot zetten, maar weet hierbij wel dat je van planten in pot minder oogst zult hebben dan wanneer je deze in de grond aanplant. Het is een beetje zoals bij mensen…zet je ons in een krappe kooi dan worden we daar ook niet zo vrolijk van, ruimte doet een mens immers goed. Dat is met planten niet anders.

Oorspronkelijk komt de vijgenplant uit warme, zonnige landen zoals Turkije en Syrië. Inmiddels zijn er -zolang het niet enorm hard vriest- varianten die het prima doen in onze contreien. De plant kan goed tegen droogte en houdt in principe van een beschutte plek, zodat ze -zeker bij jonge planten- beschermd zijn tegen kou en harde wind. Daarom werkt het goed om vijgenplanten tegen een muur te zetten; zo’n plekje houdt de warmte vast en daardoor gedijt de plant goed. Bij voedselpark de Groene Long heb ik ook vijgenplanten bij de beplantingskeuze meegenomen en deze staan - vooralsnog- in wind, kou en regen en doen het toch goed. Al is het natuurlijk zo dat wanneer het park volwassen is, dat wil zeggen wanneer de bomen wat ouder en dus veel groter zijn, de vijgenplanten meer beschutting krijgen. Maar voor nu krijgen ze dat niet en doen ze het dus toch goed. Soms moet je ook gewoon lef hebben en een gokje wagen. Dat maakt in elk geval nu wel dat je lekker vijgen kunt plukken uit het park!

jessica72
Op dit moment zijn de vijgen rijp aan het worden in het park. Je kunt ze al plukken vanaf het moment dat ze ‘halfbruin’ zijn en ze dan na laten rijpen.

En wat is het dan met dat verfrissende water? Natuurlijk zijn vijgen heerlijk om uit de hand te eten, ze te drogen of er chutneys, jam, taart of andere recepten mee te maken. Maar, wist je dat sommige vijgenstruiken bladeren en stengels hebben met een lichte kokossmaak waar je een verfrissend zomers kokoswatertje mee kunt maken? Hieronder een recept:

Zomers kokoswater

jessica73


Pluk enkele vijgenbladeren inclusief stengels van de plant. Niet iedere vijgenplant heeft bladeren die naar kokos smaken. Heb je zelf een vijgenplant in je tuin of wil je deze aanschaffen, dan zou je dit eerst kunnen nagaan. Dit doe je door een blad met stengel van de plant de halen, een stukje van de stengel en het blad te knippen en hieraan te ruiken. Ruikt het niet naar kokos, dan zal het ook geen kokossmaak geven. De variëteit Brown Turkey aan de kleine permacultuur grondwal in het voedselpark de Groene Long heeft wel deze kokossmaak.

Knip zowel de bladeren als de stengels op meerdere plekken af en dompel de bladeren in een kan met water. Let erop dat dit water niet (koelkast) koud is. Dan neemt het water de smaak van het blad niet op. Gewoon kraanwater of fleswater buiten de koelkast is voldoende.

Even laten trekken…

Drinken maar!

Wil je nog meer weten over de vijgenplant? Dinsdag 15 juli leg ik er alles over uit in mijn nieuwe radiorubriek.

Met groene groeten,

Jessica Groothart

jessicaklein

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart

Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Donge