Realisatie van drugslab op industrieterrein voorkomen

Foto: Archief

Voor de eerste maal heeft burgemeester Marina Starmans in Dongen een pand gesloten dat nog in opbouw was voor een drugslab. Daarmee maakt ze gebruik van een nieuwe bevoegdheid die wettelijk mogelijk is door een recente aanpassing van de Opiumwet.

Al enige jaren kan de burgemeester woningen en bedrijfspanden sluiten als er ter plaatse drugs worden aangetroffen, dan wel afgeleverd of verkocht. Sinds 1 januari 2019 is het mogelijk om ook over te gaan tot sluiting als er voorwerpen of stoffen aanwezig zijn die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals bij een drugslaboratorium of cocaïnewasserij.

Danielsweg
Op 27 september jl. controleerden surveillerende agenten een busje dat reed over de Daniëlsweg in Dongen. Daarbij troffen ze twee vaten aan met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. De bestuurder en bijrijder werden direct aangehouden. Nader onderzoek leidde naar een pand aan de Daniëlsweg. Daar werden meerdere attributen gevonden die door drugscriminelen worden gebruikt bij het opzetten van een drugslab. Daarop werd een procedure opgestart.

Drie maanden sluiting
De burgemeester heeft nu besloten om het pand voor de komende drie maanden te sluiten. In deze periode mag niemand de locatie betreden. Daarmee wil de burgemeester een eind maken aan druggerelateerde activiteiten vanuit het pand.

Oproep burgmeester
Burgemeester Starmans roemt het optreden van de politie. ,,Daarmee is de realisatie van een drugslab vroegtijdig gestopt. Daarmee is ook voorkomen dat omliggende bedrijven op het industrieterrein Tichelrijt een risico zouden lopen, want de productie van drugs gaat gepaard met overlast en zware criminaliteit. Daarom wil ik benadrukken: Als je iets verdachts ziet, hoort of ruikt, meld het dan bij de politie. Dat kan ook anoniem.”

Meld misdaad anoniem
Ervaart u drugsoverlast? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Deze onafhankelijke meldlijn stuurt de meldingen door naar de politie en gemeente.

Reacties