Dongen 75 jaar bevrijd….een terugblik

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het eerste weekend van november stond in Dongen volledig in het teken van de herdenking en viering van de bevrijding, nu precies 75 jaar geleden. In dit artikel krijken we terug op de afgelopen dagen.

Een van de activiteiten was de presentatie van  het boek ‘Bezetting en bevrijding, Herinneringen uit Dongen, ’s Gravenmoer en Klein Dongen-Vaart’, vrijdagavond in de Cammeleur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens getekend. In het boek ter gelegenheid van ’75 jaar Vrijheid Dongen’ staan persoonlijke en aangrijpende verhalen over grote en kleine gebeurtenissen, aangevuld met foto’s. Ook zijn waardevolle dagboekfragmenten bewerkt. Samen geven ze een indringende inkijk in de tijd van toen. Aan het boek werkten mee: Maurice van Boxtel, Tineke Nienhuis, Hans Sprangers, Ton Kolsteren en Jan Kersbergen. Het boek is, enkele dagen dagen na de presentatie, al vrijwel uitverkocht. (bekijk hier een foto impressie van de boekpresentatie)

Foto: Joris Knapen/Pix4Profs

Door Kinderogen
Eerder deze week brachten KBO Dongen en Toneelgroep Het Kleine Theater Dongen  in het kader van het project KBO-Brabant Remembers het theaterstuk ‘Door Kinderogen’ in De Cammeleur. In de voorstelling lieten 13 Senioren en 14 jeugdige acteurs  zien hoe kinderen de oorlog beleefden.  met waargebeurde verhalen uit Dongen. Het verhaal werd geschreven door Dongenaar Jan Verharen, die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakte. Ook Zanggroep Catalpa, het Cambreur-college en de Heemkundekring Dongen verleenden hun medewerking aan deze indruikwekkende  voorstellingen. Tot vier keer toe was de zaal volledig uitverkovcht, een meer dan terechte beloning voor het vele werk dat in dit project gestoken is.

Onthulling plaquette
Vrijdagmiddag werd een plaquette onthuld op de locatie van een vliegtuigcrash in Dongen-Vaart. Bij deze crash kwamen 7 bemanningsleden om het leven. De plaquette werd geplaatst ter nagedachtenis aan hen. Dongenaar Mark de Weerd heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar deze crash en ook enkele familieleden van de piloot opgespoord. Zij woonden de onthulling bij. (lees hier een apart verslag van deze herdenking en onthulling)

Foto: Jan StadsPix4Profs

Re-enactmentgroep
Het gehele weekend sloeg  een re-enactmentgroep haar kampement op in Park Vredeoord. Deze groep speelde het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog na.

Monumenten
Zaterdag 2 november vonden er diverse activiteiten plaats waaronder de onthulling van drie monumenten ter herinnering aan 75 jaar vrijheid. Deze drie identieke monumenten bestaan uit een metalen sokkel waarop  de contouren van de gemeente Dongen zichtbaar zijn met daarboven de letter ‘V’. “Die letter staat voor meerdere belangrijke zaken: Vrede. Verzet, Vrijheid, Veteranen, Verantwoordelijkheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Vaderland.” aldus burgemeester Marina Starmans. Deze acht woorden zijn ook zichtbaar op dit nieuwe bevrijdingsmonument dat nu dus op drie plaatsen in Dongen te zien is.

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Historische rondrit
De plaatsen waar de monumenten onthuld werden bezocht door  een stoet met zo’n 50 historische voertuigen.. De rondrit ging door Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart. Er stond aardig wat publiek langs de wegen om de stoet, al dan niet met vlaggetje, toe te zwaaien. In alle kernen werd gestopt voor het onthullen van een monument ter herinnering aan 75 jaar vrijheid.

Foto: Bart van Kerkhof

Tintelbelle
Isabelle van Tintelbelle schreef speciaal voor de festiviteiten rondom de bevrijding een musical. Met een cast van 19 kinderen en enkele volwassenen werd in De Cammeleur een vrolijk en ontroerend verhaal gespeeld over vrij zijn.

Stijlavond
De liefhebbers van een dansje  kwamen zaterdagavond aan hun trekken in de Cammeleur met de band Duchess of Swing, ofwel de meest swingende All Ladies Big Band van Nederland. Rosy, Marcy en Debsy vormen BB Bootleg en brrachten de swing van toen met de beats van nu. Een knallende vintage music act.De zangeressen worden ook wel de ‘Andrew Sisters met ballen’ genoemd. DJ Charley sloot de de goed bezochte avond spetterend af. (Bekijk hier de foto’s van deze avond. Fotograaf is Jacques Bakx)

Bevrijdingsconcert
De Koninklijke Muziekvereniging Dongen gaf zondagmiddag een afsluitend concert. Een korte terugblik en beeldmateriaal zie je HIER.

De coördinatie en organisatie van alle festiviteiten wasondergebracht bij een projectgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het Oranje Comité Dongen, Oranjevereniging ’s Gravenmoer, de Oranjevereniging Klein Dongen en Vaart, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de lokale heemkundekringen, het Comité 4 en 5 mei Dongen en gemeente Dongen. 

Meer  artikelen en foto’s van het bevrijdingsweekend vind je HIER

 

Reacties