Emotionele herdenking en onthulling plaquette neergestorte Halifax

Deze week wordt op diverse manieren stil gestaan bij de bevrijding  van Dongen van de Duitse bezetters, nu exact 75 jaar geleden. Een bijzonder onderdeel van het bevrijdingsweekend is het onthullen van een plaquette ter herdenking van de zevenkoppige bemanning van een neergestorte Halfax van de Engelse luchtmacht. Deze onthulling vond vrijdagmiddag plaats aan de Gemeenteweg in Dongen-Vaart.

Dongenaar Mark de Weerd heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar de crash. Hij sprak getuigen en bepaalde de exacte locatie door met behulp van een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig terug te vinden. Via allerlei archieven, instanties én het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax.

In totaal zijn 14 familieleden uit Engeland en één uit Australië dit weekend naar Dongen gekomen om aanwezig te zijn bij de onthulling van de plaquette ter herdenking aan de zeven Engelsen die tijdens de crash omkwamen. Ondanks het regenachtige en frisse weer waren veel Dongenaren naar de gemeenteweg gekomen om getuige te zijn van dit bijzondere moment. In een korte ceremonie van ongeveer een uur werd stilgestaan bij de heldhaftige bemanning, die streed voor onze vrijheid. Burgemeester Starmans, Mark de Weerd, Lucien Snoeren spraken de aanwezigen toe, evenals Tim Macleod Clarke, zoon van de piloot, en enkele andere familieleden van de bemanning. De muziek werd verzorgd door de Blazers Compagnie Dongen. De gasten waren zichtbaar geëmotioneerd en onder de indruk van de ceremonie en de ontvangst in Dongen en het medeleven dat zij hier vanuit de bevolking hebben ervaren.

Het verhaal
In de nacht van 24 op 25 mei om ongeveer 1:30 ’s nachts stortte de Halifax LW653 brandend neer op een gebied dat we kennen als de Hei in de gemeente Dongen Vaart. Aan boord waren 7 bemanningsleden die allen om het leven kwamen bij deze fatale klap. 2 dagen later werden de lichamen van de bemanningsleden begraven op de begraafplaats aan de Bolkensteeg. Zij liggen daar nog steeds, naast twee andere oorlogsgraven.

De LW653, behorende aan het 158e squadron gestationeerd in Lissett, Yorkshire, was op de terugweg van een bombardementsmissie op de stad Aken. Het doel van de missie was het vernietigen van de rangeerterreinen in Aken, te weten Rothe Erde in het oosten van de stad en Aken West. De aanval vond plaats in twee golven van ongeveer 200 bommenwerpers, bestaande uit Halifax, Lancaster en Mosquito bommenwerpers. De gehele weg naar en van het doelwit werden ze zwaar aangevallen door Duits afweergeschut en nachtjagers. Boven Noord-Brabant werden die nacht 9 bommenwerpers neergeschoten.  Voor de bemanning van de LW653, die al ongeveer een jaar samenwerkte, was dit hun 10e missie boven vijandelijk gebied. Zij waren toegevoegd aan het 158e squadron op 18 maart 1944.

De bemanning bestond uit:
Pilot Officer John Seymour Macleod Clarke (25 jaar), geboren op 23-8-1918 in Collwall. Hij was getrouwd en had twee kinderen.
Flying Officer John Williamson Oakley (22 jaar), geboren op 24-4-1922 in Lewisham. Zijn functie in het vliegtuig was bommenrichter.
Sergeant Raymond Dennis Gould (22 jaar), geboren op 19-1-1922 in West Bromwich. Zijn functie was boordwerktuigkundige, bij het uitvallen van de piloot kon hij de functie van piloot vervullen.
Sergeant Edward Oldroyd (24 jaar), geboren op 30-4-1920 in Dewsbury. Zijn functie was radio-operator en airgunner. Hij was verloofd en zou op 25 mei 1944 gaan trouwen met Margareth.
Flight Sergeant Thomas Arthur Colman (23 jaar), geboren op 14-10-1920 in Clapham, South London. Zijn functie was navigator. Getrouwd in Battersea, London op 12-6-1943.
Sergeant William Austin Hughes (20 jaar), geboren op 23-2-1924 in Ealing Middlesex. Zijn functie was rugkoepelschutter.
Sergeant Reginald Cecil Carvell (20 jaar), geboren op 17-12-1923 in Burton Lattimer. Zijn functie was staartschutter.

Bekijk een sfeereportage van de herdenking in de fotoserie bovenaan dit artikel. (Foto’s Jan Stads/Pix4Profs)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen