Koninklijke onderscheiding voor Wim van Dongen

Foto:

Vrijdagmiddag reikte burgemeester Marina Starmans een Koninklijke onderscheiding uit aan Wim van Dongen. Zij deed dit in Ouderensoor De Leest waar even daarvoor de prijsuitreiking van de biljartcompetitie had plaatsgevonden.

Wim van Dongen is ruim 50 jaar actief in de Dongense biljartwereld. Hij heeft als voorzitter, penningmeester en wedstrijdleider zijn sporen nagelaten. Vooral voor het seniorenbiljart is hij een steun en toeverlaat. Hij zorgt ervoor dat, ook buiten de competities om, een grote groep ouderen iedere week iets hebben om naar uit te kijken. Uit navraag blijkt dat, buiten het organiseren van biljartevenementen (naast de gebruikelijke competities) de heer Van Dongen er voor zorgt dat mensen die minder mobiel zijn ook daadwerkelijk mee kunnen doen.

Tevens heeft de heer van Dongen in 1968 voetbalclub De Viersprong mee opgericht en in 1978 zaalvoetbalvereniging De Viersprong waarmee ze zaalvoetbal- en zomeravondcompetitie speelden. De heer Van Dongen was 35 jaar lang voorzitter en coach.

Burgemeester Starmans reikte de Koninklijke onderscheiding uit met de volgende woorden:

In 1968, op zondagmorgen, tijdens een bezoek aan Café De Viersprong… toen nog van Harrie Akkermans, werd het idee geboren om een voetbalclubje op te richten U, meneer van Dongen wilde wel voorzitter worden. En voordat u er erg in had , was u dat 35 jaar later nog steeds .FC de Viersprong ging in de zomeravondcompetitie meedoen en groeide uit tot maar liefst 3 teams . U coachte , ls het even kon de teams zelf!

In 1978 werd zaalvoetbalvereniging ‘De Viersprong ‘opgericht .De vereniging ging meedoen aan de competitie van de federatie Breda met U als Coach. En vanaf 1980 werd er, zo’n 24 jaar lang door bestuursleden van deze Zaalvoetbalvereniging ‘De Viersprong’ de Dongense zaalvoetbalcompetitie georganiseerd…ook hier was u de voorzitter .

Niet alleen voetbal had uw aandacht; biljarten was uw derde liefde . De eerste was en is uiteraard uw vrouw Dinie . Uw derde grote liefde dus is…. biljarten . U bent sinds 1969 lid van de Dongense Biljartbond. En in die 50 jaar was u niet alen een actieve biljarter. Uw organisatorisch – en bestuurlijk talent werd gauw opgemerkt. U was breed inzetbaar .Zo was u een tijdje voorzitter en u organiseerde het jubileumfeest tijdens het 70-jarig bestaan.

Er wordt over u gezegd : “Wim is een man waar je van op aan kan , altijd bereidt om te helpen “ .Of deze : “ Wim is voor de Leest onmisbaar” en “als Wim stopt gaat de biljartvereniging op z’n gat “ .Ik verzin het ziet : het is echt gezegd . .Dat betekend dat u voorlopig niet aan stoppen mag denken … U doet enorm veel voor de Dongense biljarters. Zo was u voorzitter van Biljartvereniging ‘Nooit Volleerd’ en teamleider van biljartvereniging ‘De Kras’.

Op dit moment zit u in het bestuur van Senioren Biljartvereniging ‘De Leest’ als penningmeester en wedstrijdleider. U houdt werkelijk alles bij en zorgt overal voor, u verstuurt uitnodigingen , u regelt het wedstrijdprogramma , voert aanpassingen door etc. etc. …

Ik ga het hier allemaal niet opnoemen want het is echt te veel ….

Geachte meneer Van Dongen ,beste Wim, ,
Uw inzet voor het voetbal maar zeker voor voor de Dongens biljartwereld wordt enorm gewaardeerd. Vele mensen hier zullen dat beamen .En zo’n enorme staat van dienst blijft natuurlijk niet onopgemerkt. Het is mij een groot genoegen om te mogen melden dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagt om u, Wilhelmus, Cornelis, Maria van Dongen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ! Van Harte gefeliciteerd!

Reacties

article
108831
Vrijdagmiddag reikte burgemeester Marina Starmans een Koninklijke onderscheiding uit aan Wim van Dongen. Zij deed
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190706/koninklijke-onderscheiding-voor-wim-van-dongen/
2019-07-06T18:10:07+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/07/06180938/wvd190.jpg
Nieuws