Veranderen plaatsnaam blijkt actie voor extra aandacht orgaandonatie

Foto:

Deze ochtend bleek op  plaatsnaamborden, straatnaamborden en enkele reclame-uitingen de eerste letter van de naam Dongen vervangen te zijn door de letter L, waardoor Dongen veranderde in Longen. Inmiddels is duidelijk welke groep achter deze actie zat en wat hun beweegredenen waren.

In een brief aan het College maakt een groep die handelt onder de naam ‘Het GREAT  Team’ vandaag bekend dat zij het brein is achter de actie om van enkele plaatsnaamborden en reclame-uitingen de naam van Dongen te veranderen naar Longen. Met deze actie wil de groep de aandacht vestigen op het gebrek aan donoren voor orgaandonatie.

“Op dit moment staan er 1100 mensen op de wachtlijst  voor een nieuw orgaan. Voor hen is een nieuw orgaan van levensbelang maar een plaats op de wachtlijst is helaas nog geen garantie op levensverlenging- of verbetering” zo begint de brief. “De afgelopen vijf jaar zijn 305 mensen overleden die op de wachtlijst stonden, voor hen kwam een nieuw orgaan helaas te laat. Van 319 andere mensen verslechterde de conditie zo erg , terwijl zijn aan het wachten waren op een orgaan, dat hun lichaam niet meer sterk genoeg was voor een eventuele transplantatie. Zij moesten hun plaats op de wachtlijst daarom opgeven.”

“Volgend jaar komt er een nieuwe wet maar tot het zover is zullen er mensen op de wachtlijst overlijden omdat er simpelweg niet voldoende donoren zijn. Om de wachtlijsten voor orgaandonatie nu te verkorten en er zo voor te zorgen dat al deze mensen blijven leven, willen wij de aandacht vestigen op orgaandonatie”, aldus de groep, die aangeeft dat men hiervoor de afgelopen nacht de namen van drie gemeentes heeft veranderd in Longen (Dongen), Nieren (Dieren) en Hartenberg (Hardenberg). “Het gaat om een eenmalig actie en we hopen dat u van ons wilt aannemen dat dit geen dom vandalisme is maar puur en alleen bedoeld is om orgaandonatie onder de aandacht te brengen. Daarom zullen wij er zelf ook zorg voor dragen dat de stickers die wij hebben aangebracht binnen drie dagen worden verwijderd. Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben en dat u orgaandonatie een warm hart toedraagt.”

In een reactie zegt de gemeente Dongen dat er begrip is voor de actie. “We hopen dat deze actie bijdraagt aan meer aandacht voor orgaandonatie zodat iedereen daar de keuze in kan maken die het best bij hem of haar past. Het is een belangrijk onderwerp dat mensenlevens kan redden. Vanochtend zagen we de stickers op de borden, we kregen er ook meldingen over. De buitendienst is deze ochtend begonnen met het verwijderen van de stickers. Nu we de brief hebben ontvangen en duidelijk is hoe en waarom stoppen we met het verwijderen van de stickers. We vertrouwen erop dat de actiegroep ze binnen drie dagen weg haalt.”

Reacties