Gang van zaken bij TUF verdeelt raad

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De tegenstelling had niet groter kunnen zijn gisteren tijdens het debat over de situatie bij TUF Recycling: niets dan lof van de coalitiepartijen VVD, PvdA en Volkspartij Dongen voor de wijze waarop de burgemeester dit lastige onderwerp heeft aangepakt tegenover heel veel twijfels, kritische vragen en (financiële) zorgen bij de oppositiepartijen D66, CDA en Ouderenpartij.

Door: Bernadette Klerx

Aan het eind van een urenlange discussie waren de oppositie en coalitie dan ook geen millimeter nader tot elkaar gekomen. Waar D66, CDA en Ouderenpartij sterk aandrongen op een inschatting van de financiële risico’s, die de afwikkeling van de situatie bij TUF met zich mee gaat brengen, waren PvdA, VVD en Volkspartij Dongen tevreden met het antwoord van de burgemeester dat een inschatting van de kosten niet te maken is,. ‘Op dit moment kan ik geen inschatting maken van de kosten. Dat zou geen betrouwbaar beeld opleveren. Elk bedrag wat ik noem, is arbitrair’, verklaarde burgemeester Starmans.

De brand bij TUF Recycling twee weken geleden was voor CDA en D66 de directe aanleiding om een interpellatiedebat aan te vragen. ‘De situatie bij TUF kan grote financiële risico’s voor onze gemeente met zich meebrengen en een interpellatiedebat is voor ons een laatste mogelijkheid om duidelijkheid te krijgen. We hebben wel veel antwoorden gehad, maar die hebben ook weer veel nieuwe vragen opgeworpen en wij hebben gemerkt dat er ook onrust en bezorgdheid is bij onze inwoners’, zo legde Marieke Schouten van D66 uit.

“Proces is op juiste manier verlopen”
Samen met het CDA had D66 dan ook een waslijst aan vragen ingediend, met name over het proces van de vergunningverlening en handhaving. Want daar had de gemeente volgens beide partijen flink wat steken laten vallen. D66 en CDA vinden dat het College op bepaalde momenten veel eerder had kunnen en moeten ingrijpen. Maar in een uitvoerige beantwoording deed de burgemeester uit de doeken dat het hele proces niet veel anders had kunnen lopen. ‘Achteraf bezien hadden we misschien sommige dingen anders kunnen doen. We hadden misschien wat meer voortvarend kunnen handelen bij de eerste dwangsom of misschien had het geholpen als we een hogere dwangsom hadden opgelegd. Maar dat is altijd achteraf. We hebben op bepaalde momenten beslissingen genomen op basis van de informatie die we toen hadden. Daarbij was het gemeentelijk belang en het algemeen belang leidend voor ons. Over het algemeen is het hele proces op de juiste wijze verlopen, zo concludeerde burgemeester Starmans.

Motie van tafel
En daar waren PvdA, VVD en Volkspartij Dongen het roerend mee eens. Zij veegden de motie van D66, CDA en Ouderenpartij om een onafhankelijk extern onderzoek in te stellen naar verbetering van de kwaliteit van handhaving dan ook van tafel. ‘Dit voegt niets extra’s toe. We hebben al zo veel duidelijke antwoorden gekregen’.

Pijnlijke beslissingen
En de coalitie was ook niet echt onder de indruk van de zorgen van CDA, D66 en Ouderenpartij over de eventuele financiële gevolgen. De drie partijen riepen in een motie op om alle financiële risico’s met betrekking tot de opruimwerkzaamheden bij Tuf in kaart te brengen en voorlopig nieuwe investeringen van meer dan 100.000 op pauze te zetten. ‘Laten we nu niet onze kop in het zand steken en alvast rekening houden met extra uitgaven voor TUF. Dit dossier brengt veefinanciële risico’s met zich mee en er zullen in de toekomst waarschijnlijk pijnlijke beslissingen moeten worden genomen’, zo voorspelde Annemarie van Eenennaam (CDA). Maar haar pleidooi kreeg bij de coalitiepartijen geen bijval.

I

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen