Dongen wordt volwaardig partner in uitzendgebied van Langstraat Media

Foto: CC0 Creative Commons

Langstraat Media krijgt nieuwe vijf jaren vergunning voor radio en televisie inclusief uitzendgebied Dongen

Binnenkort lezen, horen en zien inwoners uit Waalwijk, Heusden (mogelijk op termijn) , Sprang Capelle ,Waspik, Kaatsheuvel, Loon op Zand en alle woonkernen in de Langstraat meer nieuws uit Dongen, s Gravenmoer en Klein – Dongen -Vaart. Ook andersom zal er sprake zijn van vergaande nieuwsuitwisseling. Door het bundelen van krachten van vrijwilligers uit genoemde gemeenten op het gebied van lokale radio en televisie, ontstaat er een groot media- en nieuwsplatform dat over de grenzen van gemeenten heen nieuws- en omroepactiviteiten in het gehele Langstraatgebied gaat bundelen. De Dongense internetkrant dongenhomespot.nl zorgt daarbij voor aanvoer van het Dongense nieuws, als blijvend zelfstandig nieuwsorgaan op het gebied van lokale en regionale nieuwsvoorziening in de gemeente Dongen en bezegelt en behoudt daarmee haar volledige niet commerciële en onafhankelijke status.

Concreet zal de nieuwsredactie van de internetkrant haar service uitbreiden via de nieuwswebsite van Langstraat media. In groter kader krijgt Dongen een volwaardig aandeel in de streekomroepactiviteiten van Langstraat Media, en heeft deze gemeente in feite na lange tijd weer een publieke lokale omroep. De inbreng van Dongen zal dus volwaardig zijn aan de bijdragen van de gemeenten in het gehele Langstraat – uitzendgebied.

Ongeveer op het moment dat: radio0162 (Lokale Omroep Dongen) 11 jaar geleden op 1 januari 2007 uit de ether en van de kabel verdween, zijn er nu dus nieuwe ontwikkelingen rond een publieke lokale omroep in Dongen. Lokale omroep is vandaag de dag meer regiobreed georiënteerd. Enerzijds uit financiële noodzaak en wegens de zich steeds verder ontwikkelende techniek en aandacht op vooral digitaal gebied; anderzijds aangespoord door staatssecretaris Dekkers van het vorige kabinet, die verregaande samenwerking stimuleerde tussen lokale zenders.
Lokale omroepen hebben binnen de bestaande overkoepelende OLON ( Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) in 2015 een onafhankelijke stichting opgericht die onder de naam Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen een gemeenschappelijke koepel vormt voor lokale omroepen, met als doel regiobrede programma’s uit te zenden. Het zou in dit licht onverstandig zijn een puur Dongense omroep terug in het leven te roepen . Radio blijft belangrijk, zeggen deskundigen en ook de mogelijkheden zijn, door eigentijdse technische toepassingen steeds meer haalbaar.

Gemeenteraden
Voor het verstrekken van de oude zendvergunning zag Mediaorganisatie Langstraat Media, die behalve door één betaalde kracht geheel gerund wordt door een flink aantal vrijwilligers in Waalwijk, de kans liggen om het uitzendgebied uit te breiden en heeft begin augustus 2016 aan het Commissariaat voor de Media (CvdM) laten weten dat zij opnieuw in aanmerking wenst te komen voor aanwijzing van zendgemachtigde binnen de gemeenten Waalwijk en Loon op Zand. Daarbij hebben zij in het kader van een grotere streekgebonden omroep het verzoek gedaan om ook voor de gemeente Dongen een zendmachtiging te krijgen. Ook in Waalwijk en Loon op Zand zijn nu de adviezen bekrachtigd door de gemeenteraden.
De Dongense gemeenteraad ging overigens al knorrend en brommend akkoord met het raadsvoorstel – waarvoor het college wel een positief advies gaf – en dat leidt naar realisering op korte termijn van een weliswaar in streekverband Dongens geluid in de ether en kabel. Te horen en te zien via het bestaande Ziggo TV-kanaal 42 en twee etherzenders. De zendvergunning aan Langstraat Media, het vroegere RTV Midden-Brabant wordt na de goedkeuring van de gemeentes hernieuwd voor een periode van vijf jaren.

Initiatief
De programma-leiding van Langstraat Media heeft rond augustus vorig jaar in dit kader contact opgenomen met Dongenaar Rinus Krijnen. Hij was op het moment dat Omroep Dongen eind 2006 uit de ether verdween voorzitter van de Lokale Omroep Dongen. Krijnen is op dit moment onder andere voorzitter van het Dongense museum ‘De Looierij’. Hij neemt samen met Piet Eelants (eigenaar en hoofdredacteur van de Dongense internetkrant / Dongenhomespot.nl ) ook deel aan de programmaraad van Langstraat Media. De programmaraad moet volgens de Mediawet verplicht worden ingevuld door mensen die feeling en binding hebben met het uitzendgebied op onder andere maatschappelijk, kerkelijk en cultureel gebied.

Twee zenders
Rinus Krijnen: “Langstraat Media, die twee FM zenders, een kabelradiostation , een website en een TV station exploiteren heeft met twee van de drie gemeenten als verspreidingsgebied de ambitie om ook Dongen hierbij te betrekken. De FM-zenders zijn in Dongen goed te ontvangen en zijn tevens aanwezig op de kabel bij Ziggo. De vraag was dus heel simpel: Zou Dongen mee willen doen met deze samenwerking in De Langstraat? Langstraat media besefte dat B&W in Dongen hiervoor formeel de ingang is en de gemeenteraad de representatie in de programmaraad moet goedkeuren, maar ze hebben mij gevraagd hierin te bemiddelen.“

Financiën
Financiering van een lokale omroep wordt deels betaald door het rijk, vanwege compensatiegelden voor het wegvallen van kijk- en luistergeld (sinds 2000). Een deel van dit bedrag krijgen de lokale omroepen via de gemeenten via de algemene middelen. Deze gelden zijn echter niet geoormerkt. De gemeente kan zelf bepalen of ze dit bedrag, of meer of minder geld beschikbaar stellen. In maart 2018, waar de machtiging door de Dongense gemeenteraad is goedgekeurd, is deze financiering wel aan de orde geweest. Men erkent dat ook Dongen zorgplicht op basis van artikel 2.170b van de Mediawet heeft. Deze zorgplicht verplicht de gemeente om de lokale publieke omroep in het eigen gebied te bekostigen. Vanwege de afkomst van de gelden kan in dit kader niet worden gesproken van een subsidie. De raad is op de hoogte dat in de gemeentelijke begroting hiervoor nu geen middelen zijn gereserveerd. Het gecompenseerde ’tarief ‘voor een lokale omroep binnen de algemene middelen is € 1,14 per wooneenheid. Totaal kan de omroep de Dongense gemeentekas jaarlijks de komende vijf jaar € 12.402,-gaan kosten.
Het verlenen van een zendmachtiging aan Langstraat Media voor de periode 2018 – 2023 staat in principe los van de jaarlijkse Dongense bijdragen aan de streekomroep. De eventuele tekorten op de jaarlijkse exploitatie van Langstraat Media komen gedurende te verlenen zendvergunning van (telkens) vijf jaren altijd voor rekening van de omroeporganisatie.

Start
Een kleine productiegroep staat direct na de zomer 2018 klaar om de eerste radio en televisieproducten te realiseren. Onlangs zijn de voorbereidingen daarvoor gestart. Dongen wil in ieder geval de aanstaande opening van de nieuwe Cammeleur rechtstreeks uitzenden via radio en televisie. Er zullen proefuitzendingen volgen. Er zal een campagne worden gevoerd voor het werven van nieuwe vrijwilligers voor Dongense producties. Daarvoor worden onder meer de kanalen van Langstraat Media gebruikt en DongenHomespot. Overigens is de vergunning van het commissariaat voor de media voor een nieuwe uitzendperiode nog niet officieel binnen. Dat die wordt verleend is volgens de programmaleiding van Langstraat Media zeker en wordt deze week verwacht .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen