Oude fabriek Gerba Windsor al gesloopt

Foto:

Eerder deze week meldden we reeds dat het College van B & W had besloten het object Hoge Ham 123 in Dongen (oude schoenfabriek Gerba Windsor) niet aan te wijzen als gemeentelijk monument.  Dit betekende dat de gevel van het gebouw van de oude schoenfabriek gesloopt zou kunnen worden. Een paar dagen later ligt het terrein er kaal en verlaten bij…alsof het al jaren op een nieuwe invulling ligt te wachten.

Op deze locatie gaat Van de Ven Bouw en Ontwikkeling B.V uit Tilburg starten met de bouw van 22 grondgebonden huurwoningen. Voor de realisatie van een deel van dat plan is het nodig dat de bestaande bebouwing gesloopt wordt. Om sloop te voorkomen diende Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen enkele weken geleden een verzoek in tot aanwijzing van het object tot gemeentelijk monument. Op basis van de waarderapportage die het Monumentenhuis Brabant van het object heeft gemaakt en het advies van de monumentencommissie wordt geconstateerd dat de waardering van het object niet voldoende is om deze aan te wijzen als gemeentelijk monument. De heemkundekring en de ontwikkelaar zijn eerder deze week in kennis gesteld van het besluit. De gemeenteraad ontving een raadsinformatiebrief.

binnenhoven6

De locatie Binnenhoven sluit direct aan op het parkeerterrein nabij de Aldi supermarkt. Casade besloot de locatie af te stoten omdat sociale woningbouw niet haalbaar bleek binnen de gestelde financiële kaders. Zij is vervolgens de markt op gegaan met het project en vond in Van de Ven Bouw en Ontwikkeling B.V. een geschikte partij om de locatie te ontwikkelen.

Ontwikkeling locatie
Het oorspronkelijke woningbouwprogramma bestond uit 33 woningen en appartementen. In het nieuwe plan van Van de Ven komen 22 grondgebonden woningen voor het middeldure huursegment. De ontwikkeling past binnen het bestemmingsplan en krijgt een binnenstedelijk karakter met mooie groene zones en een karakteristieke baksteen architectuur. In overleg met de gemeente wordt bekeken of karakteristieke delen van het oude pand terug kunnen komen in het openbaar gebied. De woningen zijn duurzaam en energieneutraal en worden gebouwd volgens het MorgenWonen concept van Volker Wessels.

binnenhoven5

Uitvoering
De werkzaamheden starten naar verwachting eind juni en de woningen worden eind dit jaar opgeleverd. Naast parkeervoorzieningen voor de nieuwe woningen komen op het parkeerterrein van de naastgelegen supermarkt 24 extra openbare parkeerplaatsen. Binnenkort wordt voor omwonenden een informatiebijeenkomst georganiseerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen